Chemiebedrijf Borealis schorst contract met aannemer na mensenhandel en legt bouwwerf stil

Chemiebedrijf Borealis heeft het contract met aannemer IREM-Ponticelli tot nader order geschorst na berichten over mogelijke wanpraktijken op een bouwwerf in Kallo. Dat meldt het bedrijf woensdagavond in een persbericht. De werken op de betreffende bouwwerf worden ook drie dagen stilgelegd.

LEES OOK. Dag na schandaal over mensenhandel in haven al nieuwe arbeiders overgevlogen: vakbonden verontwaardigd over wantoestanden

“De bevindingen van de taskforce die dinsdag in het leven werd geroepen hebben ertoe geleid dat Borealis heeft beslist om het contract met de aannemer IREM-Ponticelli, verantwoordelijk voor de mechanische leidingen, tijdelijk op te schorten terwijl het onderzoek verder loopt”, klinkt het bij het bedrijf.

Begin deze week raakte bekend dat IREM-Ponticelli 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders illegaal aan het werk hield op de site van chemiebedrijf Borealis. Ze werden ook onderbetaald en waren slecht gehuisvest.

Borealis besliste om de werken op de bouwwerf in Kallo gedurende drie dagen stil te leggen om de veiligheid van alle mensen die er werken te blijven garanderen en om meer tijd te krijgen om de zaak te onderzoeken. Verdere commentaar geeft het bedrijf voorlopig niet.

De schorsing kwam er nadat Gazet van Antwerpen woensdagochtend met het nieuws naar buiten kwam dat Borealis al sinds mei op de hoogte is van de sociale wantoestanden op zijn werf in de Antwerpse haven.

LEES OOK. Mensenhandel op Antwerpse bouwwerf: Borealis wist sinds mei van wantoestanden

De feiten kwamen aan het licht doordat ze communicatie konden inkijken. Hieruit blijkt dat voormalig arbeidsauditeur en oud-rechter Ebe Verhaegen in mei al een klacht indiende bij de sociale inspectie. Borealis stelde zich vragen bij de mogelijke impact op het bouwproject als het onderzoek van de sociale inspectie gevolgen zou hebben. Daarmee wordt duidelijk dat de directie van Borealis al minstens sinds mei op de hoogte was van sociale onregelmatigheden op zijn miljardenwerf. Deze bevinding heeft mogelijks geleidt tot de plotse schorsing.

LEES OOK. Minister stuurt sociale inspectie naar 314 buitenlandse werkkrachten op Borealis-werf na grote zaak rond mensenhandel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER