Dries Vanthoor. ©  RR

Dries Vanthoor: “Een botsing met Laurens? Dat gaat niet opnieuw gebeuren”

De grootste GT-race ter wereld staat voor de deur met de jaarlijkse 24 Uur van Spa. En als er GT’s racen, is de kans altijd groot dat een Vanthoor wint. Als ze elkaar niet van de baan rijden ten minste, zoals op de Nürburgring. Laurens viel uit, Dries won. “Gaat niet meer gebeuren”, zegt de jongste.

Marc Cornelissen

Ietwat verrassend, toch, de vaststelling dat Dries Vanthoor de 24 Uur van Spa nog nooit gewonnen heeft. Op zijn 24ste staan zowat alle GT-races ter wereld op zijn palmares. Behalve de grootste, in zijn eigen land dan nog. Vorig jaar lag hij een kwartier voor het einde op kop, maar de Ferrari van Alessandro Pier Guidi ging in de regen nog voorbij.

“Ik heb daar nog iets recht te zetten na vorig jaar”, zegt de naar Hasselt uitgeweken Zoldernaar. “Die Ferrari was toen echt niet te houden. Hopelijk lukt het nu wel eens, want Spa is nog niet zo vriendelijk geweest voor mij. Vijf keer heb ik meegedaan. Drie keer zijn we uitgevallen met mechanische pech en één keer was er een crash in de regen. Alleen vorig jaar ben ik fatsoenlijk kunnen finishen, maar als je zo nipt naast de overwinning grijpt, is dat ook zuur. Spa is zowat de enige race waarin het nog niet gelukt is.”

“Spa is nog niet zo vriendelijk voor mij geweest. Hopelijk lukt het dit jaar wel eens”

Dries Vanthoor

Aan het team zal het niet liggen: WRT-Audi met Charles Weerts en Kelvin van der Linde.

“De line-up is prima. We hebben in het voorjaar met ons drieën de endurance-race in Imola gewonnen. Met Kelvin rij ik al twee jaar en Charles is mijn vaste teammaat in de sprintraces. Hij is intussen heel volwassen geworden. Ik ben blij dat ik hem heb kunnen helpen om zo sterk te worden. Hij heeft nu geen echte mentor meer nodig. Al zijn er altijd nog kleine dingetjes waarbij ik hem help. We bellen wekelijks, en soms dagelijks.”

Dries Vanthoor blijft de zeges aan elkaar rijgen met Charles Weerts. ©  RR

Audi heeft zijn Le Mans-project opgedoekt omdat het naar de F1 gaat. Een zware opdoffer?

“Niet fijn om mee te maken. Ik was heel blij dat het me gelukt was om in dat project te geraken en ik keek er heel fel naar uit, des te meer omdat Laurens met Porsche naar Le Mans gaat. Maar van de ene dag op de andere is de deur gesloten. Daar kan ik zelf weinig aan doen.”

Heb je nog hoop dat je toch aan de start komt met een proto?

“Er zijn heel veel merken actief en er komen nog wel kansen in de toekomst, maar voorlopig focus ik op mijn GT-seizoen bij Audi. Ik blijf dromen van Le Mans, ik wil daar graag samen met Laurens rijden. Mijn management is met een paar dingen bezig en ik wacht af. Ieder zijn job. Mijn management bestaat uit Vincent Vosse (CEO van WRT, nvdr) en Oliver Kristensen (zoon van Tom, recordhouder in Le Mans, nvdr). Of WRT met een ander merk in zee zou gaan? (er gingen al geruchten over een overstap naar BMW, nvdr). Ze zijn hun opties nog aan het bekijken, denk ik. Maar een jarenlange intense samenwerking met Audi zeg je niet zomaar op. We zien wel.”

“Ik blijf dromen van Le Mans. Mijn management is met een paar dingen bezig”

Dries Vanthoor

In de 24 Uur van de Nürburgring had je een aanrijding met Laurens. Gaat dat dit weekend opnieuw gebeuren?

“Dat is niet de bedoeling! Niemand heeft dat ooit gewild. Maar wij hebben als broers altijd een speelse rivaliteit gehad. Zelfs als we als kind Monopoly speelden, wilden we beter zijn dan de andere. Dat is op de Nürburgring weer bovengekomen. We hadden het allebei wat verstandiger moeten aanpakken en we hebben er allebei lessen uit getrokken. We kennen elkaar door en door en we gunnen het elkaar. In de toekomst zullen we elkaar helpen als we elkaar tegenkomen op de baan. Tenzij dat gebeurt in de laatste ronde met de zege als inzet. Dan is het toch weer een ander verhaal…”

VIDEO. Dries Vanthoor wint na crash met broer Laurens: “Brein stopte met werken, emoties namen over”

Vlnr. Charles Weerts, de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde en Dries Vanthoor.  ©  RR