Hier zoeken ze naar apenpokkenvirus in het rioolwater: “Als je het daar vindt, weet je dat het wijdverspreid is”

Voor het coronavirus gebeuren al analyses. ©  Shutterstock

Een Leuvens team van virologen speurt in het rioolwater naar de aanwezigheid van het apenpokkenvirus. Bij gelijkaardige analyses in San Francisco werd het virus nu ontdekt. “Hoog tijd dat we het systeem uitrollen in het hele land, want het is een kwestie van tijd voor we het ook hier ontdekken.”

Koen Baumers

Een half litertje afvalwater per week, recht uit het rioleringsstelsel van Aquafin. Dat is wat de Leuvense onderzoekers aan analyses onderwerpen. Ze doen dat al twee jaar, eerst alleen maar om het coronavirus op te sporen. “Een vroeg waarschuwingssysteem”, werd die techniek genoemd bij de lancering. Sinds juni van dit jaar kwamen daar apenpokken bij.

LEES OOK. België schakelt versnelling hoger in strijd tegen apenpokkenvirus: waar staan we en wat kan beter? (+)

“We hebben gemerkt dat rioolwater een belangrijke bron van informatie is, en zien dat ook in het buitenland”, zegt labomanager Elke Wollants (KU Leuven). “Wanneer je het virus in het afvalwater aantreft, weet je dat het wijdverspreid is. Het is een belangrijke graadmeter. Want als je afgaat op de besmettingscijfers alleen, riskeer je een onderschatting. Niet iedereen laat zich testen, zeker in het begin.”

Amerikaanse collega’s van Wollants maakten pas bekend dat ze het apenpokkenvirus hebben ontdekt in het afvalwater in San Francisco. In ons land doken de eerste gevallen van apenpokken in mei voor het eerst op, vorige week steeg het totale aantal besmettingen in één klap van 311 naar 393. Het virus raakt verspreid via nauw huid-op-huidcontact en veroorzaakt koorts, hoofd- en spierpijn en een specifieke uitslag.

LEES OOK. WHO roept noodsituatie uit voor apenpokkenvirus, Van Ranst: “Dit is toch iets uitzonderlijks” (+)

“Het is mijn bezorgdheid dat het onderzoek naar apenpokken in het rioolwater alleen bij ons in Leuven gebeurt”, zegt Wollants. “Dat is niet genoeg, we moeten dat over heel België doen. We mogen dit niet onder de mat vegen, want het is een kwestie van tijd voor we het ook hier zullen opsporen. Sciensano moet er echt werk van maken. Ze hebben al stalen uit het hele land voor het onderzoek naar corona, ze moeten gewoon een stapje verder gaan. Maar blijkbaar duurt het bij de overheid altijd een beetje langer.”

Bij Sciensano was woensdag niemand bereikbaar voor een reactie. De KU Leuven zoekt in het afvalwater overigens ook naar polio – “er bestaat een risico door de komst van Oekraïense vluchtelingen, waar de vaccinatiegraad veel lager ligt”, zegt Wollants. Eind juni werd polio aangetroffen in het Britse rioleringsstelsel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer