Brandweer moet scoutslid (19) uit diepe gracht redden na nachtspel

Eenmaal gered uit de gracht kreeg de vrouw meteen medische verzorging. © jhm

Loppem -

Tijdens het nachtspel van de scouts van Loppem (Zedelgem) is een 19-jarig scoutslid in een drie meter diepe gracht gevallen. Omdat de vrouw aangaf zich niet meer te kunnen bewegen, moest de brandweer haar komen bevrijden.

Jelle Houwen

Met een brancard aan de ladderwagen werd het meisje uit de gracht gered. (lees verder onder de foto). © jhm

Het was rond half één ‘s nachts toen de groep van scouts uit het binnenland bezig was met een nachtspel ter hoogte van de straat Pierlapont in Loppem. De groep verblijft voor haar kamp in het Hopper Merkenveld jeugdcentrum vlakbij. Een groep van een vijftiental scoutsleden was bezig met een nachtspel waarbij opdrachten uitgevoerd moesten worden. Dat gebeurde in de weilanden en bossen rond het kamp waar ze verbleven. Daar is het erg donker, maar de groep had zaklampen bij zich.

Op een gegeven ogenblik ging het verkeerd op een stuk grasland tussen weiden. Een 19-jarige vrouw misrekende zich en viel in een diepe gracht naast het grasland, tussen enkele bomen. Ze leed veel pijn en gaf aan de andere scoutsleden aan dat ze niet meer kon bewegen. Die namen daarom geen risico en belden de hulpdiensten op voor een reddingsactie.

De hulpdiensten stroomden toe bij de donkere plaats tussen de weilanden. (lees verder onder de foto) © jhm

Brancard aan ladderwagen

De brandweerposten van Torhout en Oostkamp, de politie, een mugdienst en ambulance repten zich ter plaatse. Nadat ze de vrouw gelokaliseerd had, zette de brandweer een reddingsactie op poten.

‘We bevestigden daarvoor een brancard aan de ladderwagen’, zegt brandweerkapitein Mathieu Vanwalleghem. ‘Zo konden we de vrouw in de meest veilige omstandigheden horizontaal uit de gracht halen. Ze maakte toch een kwalijke val van een drietal meter. De gracht stond helemaal droog en de ondergrond was daardoor ook vrij hard. Daarom ging het toch om een serieuze val. Ze bleef wel bij bewustzijn, maar zei dat ze niet op eigen kracht uit de gracht kon raken. Daarom moesten we ons bewust zijn van eventuele rug- en nekwervelletsels. Via de brancard werd ze de lucht in gehesen en op de grond gebracht. Daar ontfermden de medische hulpdiensten zich over haar.’

Het meisje maakte een val van drie meter in een donkere, diepe gracht. (lees verder onder de foto) © jhm

De vrouw kreeg ter plaatse een check-up van de spoedarts, waarna ze stevig werd ingepakt en naar het ziekenhuis werd gebracht. Wat de aard van haar verwondingen zijn, is nog niet duidelijk.

De hulpdiensten ter plaatse. © jhm