Foto: UZA

UZA-verpleegkundigen kunnen thuiswerken dankzij nieuwe MRI-toestellen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft nieuwe MRI-toestellen in dienst genomen die vanop afstandĀ bediendĀ kunnen worden. Daardoor kunnen verpleegkundigen meerdere toestellen tegelijk bedienen en op termijn ook thuiswerken. Dat is een primeur in BelgiĆ«, aldus het UZA.

Afgelopen coronaperiode zijn de ziekenhuizen geconfronteerd geweest met personeelstekortenĀ door ziekte. Daardoor moest andere zorg vaak worden uitgesteld, en dat merkten ze in het UZA ook op de afdeling radiologie. ā€œDe planning voor MRI-onderzoeken staat erg onder druk met wachttijden voor patiĆ«nten die oplopen van vier tot tien wekenā€, zegt Filip Deferme, hoofdverpleegkundige en coƶrdinator radiologie. ā€œWe willen voorkomen dat we patiĆ«nten moeten opbellen om een onderzoek te moeten uitstellen wegens een tekort aan personeel.ā€

Daarom heeft de afdeling radiologie nu haar MRI-centrumĀ vernieuwdĀ met drie nieuwe toestellen die gebruikmaken van de laatste technologie wat betreft artificiĆ«le intelligentie. Daarbovenop wordt er met een soort ā€œvirtuele cockpitā€ gewerkt, waardoor de toestellen vanop afstand bediend kunnen worden en waarbij het gespecialiseerde personeel ook meerdere toestellen tegelijk kan bedienen.

Als iemand een coronabesmetting heeft, maar geen symptomen, kan die het toestel van thuis bedienen
Filip Deferme, hoofdverpleegkundige en coƶrdinator radiologie UZA

Op die manier is er op termijn ook thuiswerk mogelijk. ā€œWe weten niet wat het najaar nog gaat brengen met corona. Als iemand dan een COVID-besmetting heeft, maar geen symptomen, is er wel de mogelijkheid om thuis het toestel te bedienenā€, zegt Deferme.

Volgens Deferme zal de patiĆ«nt niet merken dat het toestel vanop een andere locatie bediend wordt. ā€œDe gespecialiseerde verpleegkundigen en medische beeldvormers houden zich gericht bezig met het toestel, maar ander zorgpersoneel zal zich dan ontfermen over het zorgproces van de patiĆ«nt, zoals de patiĆ«nt uit de wachtkamer halen, installeren op de onderzoekstafel en de nazorg", aldus Deferme.

"Uniek in Belgiƫ"

De MRI-scan werkt op basis van krachtige magneetvelden en radiofrequente golven, en dus niet met de klassieke rƶntgenstraling. De MRI-scan is daardoor ook een mogelijk alternatief voor beeldvorming bij kinderen, zwangere vrouwen en patiƫnten die regelmatig een onderzoek ondergaan.

Het UZA voert jaarlijks zo'n 18.000 MRI-scans uit. De nieuwe toestellen zouden tot betere en meer nauwkeurige diagnoses voor patiƫnten leiden. Volgens het UZA zijn ze het eerste ziekenhuis in Belgiƫ dat het mogelijk maakt om meerdere onderzoeken tegelijk uit te voeren en vanop afstand.

BEKIJK - "De personeelsnood in alle ziekenhuizen is een gigantisch probleem met een duidelijke impact op de activiteit", zegt Marc Peeters (ceo UZA). "Door deze technologie in te schakelen, kunnen we meerdere onderzoeken gelijktijdig doen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen