Tentoonstelling rond devotieprentjes van toen en nu in museum De Mindere in Sint-Truiden: "Instagram avant la lettre"

In museum De Mindere in Sint-Truiden loopt momenteel de tentoonstelling "Sweet devotion" over devotieprentjes. Daar zijn veel oude devotieprentjes bij, onder meer uit de 17e eeuw uit Antwerpen. Maar het museum deed enkele maanden geleden ook een oproep naar mensen om hun eigen devotieprentje te maken met een afbeelding van hun eigen held of voorbeeld.

"Devotieprentjes waren eigenlijk instagram avant la lettre", vertelt Peter Preuveneers van museum De Mindere in Sint-Truiden. "Ze boden mensen troost, vriendschap en liefde en werden vooral veel gekust en bekeken in tijden van nood zoals bijvoorbeeld oorlog. Aan de prentjes is ook te merken hoe belangrijk zij waren. Veel ervan zijn beduimeld en versleten doordat er veel over gewreven of op gekust werd." Op de tentoonstelling zie je zo onder meer een hele mooie collectie oude devotieprentjes uit de 17e eeuw die afkomstig zijn uit Antwerpen.

240 eigentijdse devotieprentjes met moderne helden

Museum De Mindere deed enkele maanden geleden ook een oproep naar mensen om ook hun eigen devotieprentje te maken met daarop hun eigen "held". "De reactie was enorm", zegt Peter Preuveneers. "We kregen meer dan 300 inzendingen. 240 daarvan zijn in het museum tentoongesteld."

"Kunstschilderes Frida Kahlo is verschillende keren te zien op de devotieprentjes. Zij is bijzonder populair, misschien ook door de vele tentoonstellingen de laatste tijd rond haar persoon", lacht Preuveneers. "Maar er is ook een kunstenares die zichzelf heeft afgebeeld als chocolade heldin. Een andere kunstenares combineerde PJ Harvey met Ludwig van Beethoven, omdat die figuren haar veel steun geven." Maar ook kunstenaarscollectieven deden mee en ook de kunstacademie van Antwerpen. "We hebben dus zeker niet te klagen over de vele mooie en creatieve inzendingen", besluit Preuveneers.

De tentoonstelling "Sweet Devotion" is tot 15 november gratis te bezoeken in museum De Mindere in Sint-Truiden. Bezoekers kunnen ter plaatse ook een devotieprentje nomineren voor de publieksprijs. 

Meest gelezen