Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Inflatie in België daalt zeer licht tot 9,62 procent, voedselprijzen blijven stijgen

De prijzen in de supermarkt blijven stijgen, tot 9,24 procent in juli.Beeld ANP / EPA

De inflatie in België is in juli licht gedaald tot 9,62 procent. Dat heeft statistiekbureau Statbel donderdag gemeld. De maand voordien bedroeg de inflatie nog 9,65 procent, het hoogste niveau in zowat veertig jaar. Wel werd de spilindex opnieuw overschreden, waardoor de uitkeringen en ambtenarenlonen opnieuw omhoog gaan.

Net als de voorbije maanden is de hoge inflatie opnieuw grotendeels toe te schrijven aan de hoge energieprijzen. Energie is circa de helft duurder dan een jaar eerder. Daarnaast is ook de prijs van voeding, inclusief alcoholische dranken, de laatste maanden sterk gestegen, in juli zelfs tot 9,24 procent tegenover 8,44 procent een maand eerder.

Vooral vliegtuigtickets, hotelkamers, brandverzekering, vlees, elektriciteit, zuivelproducten, huisbrandolie, aankoop van voertuigen en de verkeersbelasting zijn de afgelopen maand duurder geworden. Motorbrandstoffen, citytrips, alcoholische dranken en private huur werden daarentegen goedkoper.

De spilindex werd opnieuw overschreden, wat betekent dat de uitkeringen en pensioenen in augustus en de ambtenarenweddes in september opnieuw met 2 procent zullen stijgen. Het gaat om de vijfde overschrijding in elf maanden tijd. De vorige overschrijding van de spilindex dateert van april.

Economische groei vertraagd

De groei van de economie in België is in het tweede kwartaal ook vertraagd tot 0,2 procent. Dat blijkt donderdag uit een eerste, zogenaamde ‘flash-raming’ van de Nationale Bank. In het eerste kwartaal groeide de economie nog met 0,5 procent.

De haven van Antwerpen. De Belgische industrie kromp met 0,2 procent in het tweede kwartaal.Beeld Tessa Kraan

De industrie had af te rekenen met een lichte krimp (-0,2 procent). Bij de dienstensector en in de bouwnijverheid ging het telkens om een lichte groei van 0,3 procent.

In het eerste kwartaal was de negatieve evolutie in de industrie nog meer uitgesproken (-0,8 procent), maar lieten zowel de dienstensector (+0,5 procent) als de bouwnijverheid (+0,8 procent) ook groenere cijfers optekenen.