Reinout (27) gedegouteerd door vondst op internet : “Hoe ziek ben je als je dit verkoopt”

© djr

© djr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Gechoqueerd. Gedegouteerd. Dat was Reinout Dewulf uit Geluwe toen hij ontdekte dat een doodsprentje van zijn vader te koop werd aangeboden. Begrafenisondernemer Patrick Serrus komt meer zulke praktijken tegen.

djr

Toen Reinout Dewulf (27) op Google de naam van zijn overleden vader intikte, botste hij plots op een veilingsite. Daar bood iemand het doodsprentje aan. Jean Pierre Dewulf, 2/3/1958- 9/10/1989. Prentje in goede staat met foto. 0,95 euro. Reinout weet even niet wat te denken. De jonge Geluwenaar was pas vier maanden oud toen hij zijn papa verloor bij een verkeersongeval. Hij moet het dus doen met de foto's en verhalen over zijn papa. “Hoe ziek is het dat iemand dit via het internet verkoopt?”, zegt hij. “Je maakt toch geen ‘commerce’ van iemands vader? Het gaat toch niet om een Pokémonkaart?”

Hij postte het voorval op de sociale media en de misnoegde reacties bleven niet uit. ‘Schandalig’, ‘ziekelijk’, ‘respectloos’. Hij vraagt de verkoper om het zoekertje te verwijderen, maar in de plaats van dat te doen, legt die zijn motieven uit. Het bidprentje is namelijk een onderdeel van de collectie van zijn overleden schoonmoeder. “Die verzameling was het mooiste van haar erfenis en die willen we met zorg en respect behandelen”, luidt het. “Als we ze op een veilingsite zetten, weten we dat ze bij de juiste mensen terechtkomt. Het is zeker niet dat wij er rijk van worden.”

Reinout hoopt dat mensen twee keer nadenken vooraleer ze een doodsprentje online of op een rommelmarkt te koop aanbieden. “Dat dient om mensen die een band hebben met de overledene een herinnering te bieden die ze kunnen koesteren”, zegt Reinout. “Ik heb geen herinneringen aan mijn pa, maar de foto op het prentje doet me wel iets.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen