Themabeeld ©  Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Basissalaris van Belgische werknemers op jaar tijd gestegen met 7 procent

Het basissalaris van werknemers in België is tussen april 2021 en april 2022 met gemiddeld 7 procent gestegen. Dat is opvallend meer dan de stijging van 2 procent van het jaar voordien. De salarisgroei, de hoogste in twee decennia, is grotendeels te verklaren door de indexeringen, blijkt uit de 29e salarisenquête van HR-dienstverlener Hudson.

jvh
Bron: BELGA

De stijging van de lonen is volgens Hudson niet enkel toe te schrijven aan de indexeringen. Ook zonder de aanpassingen van de lonen aan de index gingen de salarissen het afgelopen jaar met 1,5 procent omhoog. “Ondanks de beperkte marge voor opslag door de loonnorm maakten veel bedrijven dus toch budget vrij voor een salarisverhoging”, zegt Bert De Greve van Hudson. “Liefst 91 procent van de bedienden kreeg opslag bovenop de automatische indexering en kon doorgaans rekenen op hogere bedragen.”

LEES OOK. Voeding wordt in een steeds sneller tempo duurder

Medewerkers die recht hebben op een variabel loon, zagen dat loon groeien tegenover de vorige jaren. Zowel bedienden, kaderleden als managers kregen hogere bonussen uitgekeerd. Kaderleden genoten van de sterkste stijging in variabel loon. De mediaanbonus steeg in deze categorie naar 3.000 euro, een groei van 10 procent. Managers en senior managers zijn daarbij nog steeds goed voor de hoogste bonussen, met mediaanbedragen van respectievelijk 7.021 en 21.371 euro.

Hudson stelt ook vast dat de lonen van jongeren en starters onder de 25 jaar de laatste jaren heel sterk zijn gestegen. Waar het mediaansalaris voor jongeren met een masterdiploma in 2018 nog 2.628 euro bedroeg, ligt het mediaansalaris in 2022 op 2.900 euro (+10 procent). Voor starters met een bachelordiploma groeiden de cijfers van 2.281 euro naar 2.600 in 2022 (+14 procent).

Bij de jongeren hebben ingenieurs in productie, research en kwaliteit de hoogste salarissen. Jongeren in de IT-sector krijgen daarentegen het vaakst een bedrijfswagen bij de start van de carrière.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer