© VRT

Tienduizenden fans tekenen petitie om geschrapte afleveringen "F.C. De Kampioenen" terug te halen

Al meer dan 40.000 mensen hebben een onlinepetitie getekend om de geschrapte afleveringen van de populaire reeks "F.C. De Kampioenen" terug op antenne te brengen. Eerder deze week schrapte de VRT opnieuw een aflevering uit haar aanbod, waardoor de teller van "verboden afleveringen" op 19 komt te staan. Kampioenenfan Simon (17) startte daarop de petitie op, die onder meer gesteund wordt door acteur Jacques Vermeire.

Na opmerkingen van kijkers heeft de openbare omroep VRT eerder deze week beslist om de aflevering van "F.C. De Kampioenen" die geprogrammeerd stond aanstaande vrijdag op zender Eén, te schrappen. Het gaat om de aflevering "Sinterklaas kampioentje" (1996) waarbij het personage Xavier Waterslaeghers zich volledig zwart schminkt om Zwarte Piet te spelen. 

"We kregen daarover veel verontruste kijkers aan de lijn", zegt Jan Sulmont, woordvoerder van de VRT. "Onze eigen Zwarte Piet is al lang een roetveegpiet en daarom heeft het net beslist om die aflevering niet te brengen." Het gaat al om de 19e aflevering van de populaire reeks die VRT niet langer uitzendt.

VRT

Kampioenenfan Simon (17) is het niet eens met die beslissing en startte een petitie om de afleveringen terug te halen. "Ik vond dat ik iets moest doen. Het is een deel van onze jeugd dat ze wegnemen", zegt Simon aan de JONG-redactie van VRT NWS. Al meer dan 40.000 mensen hebben op dit moment de petitie ondertekend.

Swipe om Simon zelf aan het woord te horen:

Acteur Jacques Vermeire, die in de reeks Dimitri De Tremmerie speelt, steunt de actie. Via zijn eigen Facebookpagina laat hij weten dat de garagist ontroerd is door de vele steunbetuigingen en roept hij op om de petitie massaal te tekenen "opdat DDT Oké Cars kan open blijven".

Onbegrip

In totaal zijn er meer dan 250 afleveringen van "F.C. De Kampioenen". Vorig jaar werden al 16 afleveringen geannuleerd. Dat betekent dat ze niet langer worden uitgezonden op tv of offline zijn gehaald op VRT NU. 

Het ging toen om afleveringen die racistische, seksistische, homofobe of stereotiepe opmerkingen bevatten. "Dat gebeurt na klachten of opmerkingen van kijkers die zich persoonlijk aangevallen of beledigd voelen door een bepaalde beeldvorming", luidt het bij de VRT. 

Eerder dit jaar werden nog twee andere afleveringen geschrapt, omdat een toenmalige gastacteur recent veroordeeld werd voor aanranding van een minderjarige. Tel daarbij de aflevering die deze week werd geschrapt en de teller komt op 19 te staan.

Het is het meest besproken onderwerp op onze feed in weken tijd: de toon is ontzettend bits en er is weinig begrip voor een andere mening

Simon Vermeulen, eindredacteur nws.nws.nws, het tienernieuwskanaal van VRT NWS op Instagram

De beslissingen om de afleveringen te schrappen, laat Vlaanderen niet onberoerd. Dat merken we ook in de reacties op de artikels over het thema die VRT NWS verspreidt via sociale media. In de eerste plaats valt op hoeveel reacties er komen: bij de meest recente post - over de schrapping van de aflevering deze week - tellen we een veelvoud van het "normale" aantal reacties.

Sommige mensen zijn blij dat VRT eindelijk actie onderneemt, maar uit de duizenden reacties blijkt dat er toch vooral onbegrip is voor de beslissing om de afleveringen te annuleren. Net zoals bij de Pietendiscussie destijds vinden mensen dat je bepaalde zaken in hun tijdsgeest moet kunnen zien, anderen zijn directer en zeggen "blijf van onze cultuur". Ook de discussie over met wat nog gelachen mag worden of niet, laait opnieuw op.

Een greep uit de online reacties op de berichtgeving van VRT NWS over de geschrapte afleveringen van "F.C. De Kampioenen":

Bij de jongeren was het beeld iets meer verdeeld. Bij de Instagramposts van nws.nws.nws - het tIenernieuwskanaal van VRT NWS - over "F.C. De Kampioenen" zijn er duidelijk drie kampen waar te nemen: een groep jongeren is voor de schrapping, een andere groep is tegen en de laatste groep is niet geïnteresseerd in de reeks en heeft geen mening over de schrapping.

Wat ook daar opviel, was de toon van de reacties, die vaak niet door de beugel kon. Bij de post over de petitie van Simon heeft de JONG-redactie van VRT NWS zelfs besloten om de reacties uit te schakelen. "Het is het meest besproken onderwerp op onze feed in weken: op een avond tijd kwamen er meer dan 800 reacties onder de post, waaronder heel wat persoonlijke aanvallen", vertelt Simon Vermeulen, eindredacteur van nws.nws.nws.

"De toon is ontzettend bits en er is weinig begrip voor een andere mening. Het toont aan dat dit over meer gaat dan enkel "F.C. De Kampioenen". Nws.nws.nws wil een veilige omgeving zijn waar iedereen haar, zijn of hun mening kan geven zonder dat gescholden wordt. Vandaar hebben we besloten de reacties uit te zetten. Dat hebben we nog maar één keer eerder gedaan in de drie jaar dat we bestaan, en dat is dus heel uitzonderlijk."

Ook de acteurs uit de reeks zelf lijken het niet allemaal eens te zijn met het annuleren van bepaalde afleveringen. Niet alleen Jacques Vermeire, maar ook Marijn Devalck (Boma in "F.C. De Kampioenen") stelt zich openlijk vragen bij de beslissing.

"Wij waren net trendsetters", zegt acteur Marijn Devalck in een reportage van "Terzake" over de geschrapte afleveringen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen