Beelden tonen hoe politie ontsnapte wallaby na zes uur eindelijk kan vangen: broertje of zusje voorlopig nog onvindbaar

Kortenberg/Herent -

Politie HerKo heeft er door een ontsnapte wallaby een lange nacht opzitten. Na een oproep omstreeks 22.15 uur duurde het immers tot vier uur ’s ochtends voor het dier gelokaliseerd werd. Uiteindelijk kon het dier gevangen worden in een tuin van een woning in de Meerbeekstraat in Kortenberg. De eigenaar gaf aan niet meer voor het dier te kunnen zorgen. Maar het werk van de politie zat er nog niet op: in de loop van de voormiddag bleek er nog een wallaby in de buurt rond te springen, vermoedelijk van dezelfde eigenaar.

Maarten De Cock

De eerste wallaby had er een grote nachtelijke wandeling van gemaakt, want het dier werd zowel in Herent als in Kortenberg gespot. Voor de politie was het bijgevolg geen makkelijke klus om de wallaby snel te pakken te krijgen. “De snelheid waarmee het dier zich verplaatste, maakt dat het voor ons een hele klus is geweest om het dier te kunnen lokaliseren”, klinkt het bij politie HerKo.

“Het is pas omstreeks 4 uur ’s nachts, en vele oproepen later, dat het dier kon worden opgemerkt door de politieploeg. Dit mede dankzij een bestuurster die het dier had gezien en het met de wagen op afstand is blijven volgen tot de patrouille ter plekke was.” Met bijstand van Animal Rescue Service kon de wallaby uiteindelijk toch gevangen worden. (lees verder onder de foto)

Een aandachtige bewoner kon de wallaby ’s nachts spotten. ©  Sofie Van Thillo

De eigenaar van het dier werd geïdentificeerd door de politie. Het was een niet-alledaagse tussenkomst, en daarom is dat niet zonder gevaar” stelt persofficier Nick Gyselinck. “Een paniekerig dier op de vlucht kan vreemd uit de hoek komen. Ook aanrijdingen zijn daarnaast niet ondenkbaar, zeker wanneer de feiten zich ’s nachts afspelen.” Al zat het werk er toen nog niet op voor de politie, want in de loop van donderdagvoormiddag zou blijken dat het broertje of zusje van de wallaby die kon gevat worden ook ontsnapt was. “De stalling op hun weide in de Weebroekweg in Kortenberg grenst aan een stalling waar ook pony’s verblijven. Men vermoedt dat de pony’s planken hebben weggestampt, waardoor de twee wallaby’s hun kans schoon zagen om erop uit te trekken.” De eigenaar van de dieren, een man uit Kortenberg, heeft besloten om vrijwillig afstand te doen van de kleine kangoeroes. Hij wil in de toekomst immers gelijkaardige scenario’s vermijden.

De gevonden wallaby werd al officieel door hem overdragen aan Animal Rescue Service vzw. Bij aantreffen van de tweede wallaby zal ook deze worden overgedragen. Politie HerKo roept iedereen op om te bellen naar de noodcentrale 101 als het dier wordt opgemerkt. Probeer zelf de wallaby niet te vangen, maar tracht het dier op afstand te volgen en blijf de locatie doorgeven aan de politie. Zoekacties van Politie HerKo en Animal Rescue Service , onder meer in het Kastanjebos in Herent, leverden nog geen resultaat op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen