Hier valt je mond van open: nieuwe studie toont aan dat ‘smakken’ één groot voordeel heeft
“Niet met je mond open eten”, “Ik kan zo in je maag kijken”, of “Stop toch eens met smakken”. Met je mond open eten? Absolutely not done, volgens het boekje van de tafelmanieren. Al is het toch niet zo’n slecht idee om dat hoopje voedsel tussen je tanden eens wat lucht te laten happen, blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford.
Als er één ding is dat we van kleins af aan leerden aan tafel, is het wel om met onze mond dicht te eten. Zitten we nu met een ‘smakker’ aan tafel, dan loopt er een kriebel over ieders lijf. Want gekauwd eten dat als een betonmixer door je mond rolt, dat hoeven we echt niét te zien.
Dat iedereen braafjes met z’n mond dicht van het eten geniet, is dus al jaar en dag een standaard gegeven. Al gooit een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford helaas roet in het eten. Want je plat verorberen met je mond open? Het zou de beste manier zijn om optimaal te genieten van je maaltijd. “We doen het dus al jaren compleet fout”, zegt Brits professor en experimenteel psycholoog, Charles Spence.
Met hand en tand
De studie van Oxford toont aan dat kauwen met je mond open, bepaalde stoffen vrijmaakt die ervoor zorgen dat er aromatische verbindingen in je mond ontstaan. Die bereiken dan uiteindelijk je neus. “Wanneer dat gebeurt, worden je olfactorische sensorische neuronen gestimuleerd, dat zijn cellen die een effect hebben op dat deel van je hersenen dat geuren verwerkt”, aldus professor Spence. Het resultaat van deze fysicaformule is gelukkig simpel: je voedsel zou nóg beter smaken.
We mogen ook onze tastzin en het effect daarvan op onze perceptie van voedsel niet onderschatten
Ook toont de studie aan dat eten zonder mes en vork (dus gewoon met je handen), hetzelfde voordeel biedt. “We mogen onze tastzin en het effect daarvan op onze perceptie van voedsel niet onderschatten. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat wat je in je hand voelt, bepaalde aspecten van de proefervaring kan veranderen.”
“Neem nu bijvoorbeeld een appel”, aldus professor Spence. “Wanneer we eerst de zachte textuur van de schil in onze hand voelen, zullen we die zoete, sappige crunch na de eerste hap meer gaan waarderen.”
Smakelijke alternatieven
Leuk om te weten, maar gaan we dan binnenkort in elk restaurant een ‘smakfestijn’ krijgen, waarbij iedereen ook nog eens met de handen eet? Geen paniek, er zijn gelukkig een aantal alternatieven.
1. Mindful eten. Het is een methode waarbij je bij elke hap in je mond jezelf dwingt om je te concentreren en jezelf een reeks vragen stelt. Hoe smaakt dit? Is het hard, zacht, knapperig of taai? Welke emoties roept dit eten op? Diëtiste Sanne Mouha helpt je in vijf simpele stappen op weg.
2. Goed kauwen. Door alles wat je eet goed te kauwen of het op voorhand tot een fijne brij te stampen, verminder je de stress op je slokdarm en maakt het je, volgens bepaalde onderzoeken, in sommige gevallen ook gevoeliger voor smaak.
3. Eet je alleen? Smak er dan maar eens op los. Al houdt het smakelijk in het bijzijn van anderen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
“We nemen te weinig tijd om rustig te tafelen.” Diëtiste Sanne Mouha geeft 5 tips om mindful te eten
Voor velen herkenbaar: snel iets naar binnen schrokken, tussen al je afspraken door. Wat je eet is natuurlijk belangrijk. Maar ook hoe én waarom speelt een rol. Diëtiste en NINA-experte Sanne Mouha is voorstander van mindful eten: stilstaan bij de ervaring die eten je geeft. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeg je? Met vijf tips helpt Sanne je op weg. -
Wat is spicy rosé, het bijzondere drankje dat deze zomer razend populair is?
De zomer associëren we unaniem met een lekker glas rosé. Deze wijn past perfect bij een spontane picknick, een avond op een terras of een barbecue onder vrienden. En tegenwoordig is een variant op deze drank ontzettend populair. Het gaat om spicy rosé, en ja, dat is exàct wat je denkt dat het is. “Een fruitige rosé zal de pittige smaak lekker uitbalanceren.” -
-
NINA lanceert Moederdagcollectie met Bel&Bo: dit zijn de favorieten van de mode-experts. “Roze is de nieuwe ‘neutral’”
-
“Gebruik de ‘misschien-techniek’ om vrienden niet teleur te stellen.” Let op, afspraken cancelen kan verslavend zijn
Vanavond spreek je normaal af met vrienden. Maar je bent moe. Je had een zware werkdag. Je wil alleen zijn. Met een smoesje cancel je en dat is niet de eerste keer. ‘Annulatiedrang’ heet het en het is niet altijd verstandig om er aan toe te geven. Psycholoog Flo Peeters van The Human Link: “Ga op zoek naar wat je energie geeft.” -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
PREMIUM
Hoe herstel ik pigmentvlekken? En kan ik kleine ogen vergroten zonder operatie? 19 prangende beautyvragen beantwoord
-
Welke film- of tv-scène schudde je seksueel wakker? 40 reacties: “Ik keek er samen met mijn stiefbroer naar”
-
Komen liefdesbrieven terug? 2 experts leren je de mooiste te schrijven: “Gebruik ChatGPT op een slimme manier”
Vroeger communiceerden koppels via liefdesbrieven. Vandaag belanden pen en papier onder het stof. En toch is een liefdesbrief waardevoller dan ooit voor je relatie, vertellen relatietherapeuten Chloé De Bie en Filip Geelen. Wat zijn de ingrediënten van een goede brief? Mag je ChatGPT gebruiken? En wat als je een lelijk geschrift hebt? “Je moet geen goede schrijver zijn.” -
PREMIUM
Hun baby’s lijken echt, maar de zoontjes van Messalina (28) en Chelsea (23) zijn poppen: “Elke dag groeit onze band”
Moederliefde komt in veel gedaantes, bewijzen Chelsea (23) en Messalina (28). Ze koesteren hun ‘Reborn Baby’, een pop die op een echt kind lijkt. Die nemen ze mee in de buggy, kopen ze veel leuke kleertjes en leggen ze ’s avonds met een kusje te slapen. Maar wat als een voorbijwandelende Vlaming je kinderwagentje inkijkt? “Het doet me deugd om af en toe wél begrepen te worden.” -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen