Facebookpagina niet meer beschikbaar na dagvaarding

De verantwoordelijken achter de Facebookpagina "Vlaamse Verdedigings Liga" moeten zich voor de rechter verantwoorden voor racistische uitlatingen. De pagina kwam gisteren in opspraak door uitlatingen in verband met het overlijden van een jongeman uit Genk. De klacht in kwestie dateert echter al van vorig jaar en gaat dus over een ander incident. Sinds vanmiddag is de Facebookpagina niet meer beschikbaar. In verband met de feiten van gisteren start het parket een onderzoek op. Onze redactie vond wel nog een gelijkaardige pagina op Tumblr.

Het Antwerpse parket heeft beslist om "Vlaamse Verdedigings Liga" te dagvaarden. De groepering moet zich wellicht in het najaar voor de strafrechter verantwoorden. Dat gebeurt na een klacht van het gelijkekansencentrum Unia over berichten op de Facebookpagina van de "Vlaamse Verdedigings Liga" die aanzetten tot haat en geweld.

Het parket wil geen details geven over de dagvaarding, maar de beslissing om de verantwoordelijke achter de pagina voor de rechter te brengen staat los van de racistische reacties op dezelfde pagina gisteren op het dodelijke ongeluk van een 15-jarige Vlaams-Marokkaanse jongen uit Genk.

De Facebookpagina is inmiddels niet meer beschikbaar, maar onze redactie vond wel nog een gelijkaardige pagina van dezelfde Vlaamse Verdedigings Liga op de microblogsite Tumblr. Deze pagina ziet er op het eerste zicht iets "schoner" uit, maar we vinden er toch een oproep om te betogen tegen "faciliteiten voor de islam", "want wij zijn het volk". Een Turk die pro-Erdogan is, wordt "gespuis" genoemd, gepaard gaande met een advies: "Stuur ze dan terug waar ze vandaan komen".

Naar aanleiding van de racistische uitlatingen op Facebook van gisteren delen het parket van Antwerpen en dat van Limburg mee dat ze een proces verbaal hebben opgesteld. Er volgt ook nog een onderzoek. Het Openbaar Ministerie wil naar eigen zeggen proactief en repressief de criminaliteit beheersen en verminderen en zo bijdragen tot een leefbare en veilige samenleving.

Meest gelezen