© Koen Luts

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Opgepast: Vals geld in omloop in Lummen en Hasselt

Twee oudere mannen kochten dinsdag in krantenwinkel Lecturama in Genenbos wat tabak en ze betaalden elk met een vals briefje van 50 euro. De voorbije maanden zijn minstens zes Lummense winkeliers opgelicht en ook in Hasselt werd twee keer met vals geld betaald.

Koen LUTS

“Dinsdag om 14.30 uur stonden er enkele klanten in de winkel”, zegt Gino Claes van krantenwinkel Lecturama. “Er kwamen nog twee mannen binnen van 55 à 60 jaar. Ze hadden een Nederlands accent en kochten elk apart wat tabak. De ene betaalde met een redelijk nieuw briefje van 50 euro, de andere met een oud briefje. Het was druk in de winkel en ik stopte even later dat oude briefje in het speciale toestel om het te controleren. Ik kreeg drie foutmeldingen, maar toen waren de twee mannen natuurlijk al buiten. Ik kon de nummerplaat van hun rode auto nog net noteren. Ik heb meteen de politie gebeld en die bevestigde dat de twee briefjes erg goed waren nagemaakt. Een half jaar geleden werd ik al het slachtoffer van valsmunters en ook andere Lummense winkeliers zijn de voorbije maanden opgelicht. Binnenkort komen er nieuwe briefjes van 50 euro op de markt en blijkbaar willen die mannen hun vals geld nog snel uitgeven.”

Bakker Jos Coenen was ook een van de slachtoffers. “Rond Nieuwjaar kreeg ik van mijn bankier te horen dat ze een vals briefje van 20 euro en twee van 50 euro hadden gevonden. Sindsdien controleren we alle briefjes met een speciale stift en met een machine.”

Aangifte

In een winkel in de Dorpsstraat kregen ze twee keer een vals briefje van 50 euro. En in krantenwinkel De Pershoek in de Dorpsstraat werd Hans Elsen ook al opgelicht, net als het snoepwinkeltje naast het gemeentehuis.

Dorien Baens van de Politie Limburg Regio Hoofdstad: “Jammer genoeg doet niet iedereen aangifte van valse briefjes, en dat is toch wel belangrijk. In Lummen werd onlangs nog twee keer met een vals briefje van 50 euro betaald in een café in de Groenlarenstraat. Ook de uitbater van een tankstation kreeg een vals bankbiljet van 50 euro. Als er ergens een nagemaakt briefje opduikt, dan volgen er vaak nog andere. Het gaat meestal om grote circuits en we willen achterhalen waar dat vals geld vandaan komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer