©richarddrury

Houthandelaars zien ongewoon grote vraag naar brandhout: "Het is ongeveer dubbel zo druk als normaal"

Er is een "rush op brandhout" gaande als gevolg van de hoge energieprijzen, zo titelt De Tijd vandaag na een rondvraag bij enkele houthandelaars en ook VRT NWS ving vergelijkbare geluiden op. De grote vraag doet ook de prijzen stijgen.

"Er is inderdaad een rush op brandhout bezig", beaamt Marc Peleman van houtzagerij Peleman in Puurs-Sint-Amands het nieuwsbericht van De Tijd, bij Radio 2 Antwerpen. "De prijs van elektriciteit en gas swingt de pan uit. Mensen beginnen weer met hout te stoken, omdat dat in vergelijking nog altijd heel goedkoop is. Als morgen de prijs van elektriciteit en gas zou dalen, zou de vraag ook teruglopen."

BEKIJK - Een houthandelaar getuigt: "We zijn zelfs verplicht om met wachtlijsten te werken"

Videospeler inladen...

Eenzelfde geluid bij Mathieu Depuydt van houthandel Michels in Deinze, bij Radio 2 Oost-Vlaanderen, die zegt dat het "dubbel zo druk is als normaal: "We merken dat mensen meer en meer voorraden beginnen aan te leggen, omdat ze bang zijn dat er deze winter niets meer zal zijn." Omdat Depuydt dat zelf ook vreest, levert hij momenteel enkel aan klanten in de regio Deinze. "Wij geraken zelf niet meer aan onze grondstoffen, omdat de industrie te veel betaalt voor hout." 

Explosie

Volgens De Tijd is er sprake van een "prijsexplosie", maar dat wil de Belgische Houtconfederatie niet in zoveel woorden bevestigen. "De houtverkoop in de bossen begint over enkele weken, dus we zullen daar pas later concrete cijfers over kunnen geven", zegt algemeen secretaris François De Meersman. "Wellicht zullen de prijzen stijgen, maar ik denk niet dat het een explosie zal zijn."

Depuydt en Peleman hebben in elk geval al hun prijzen opgetrokken. Peleman spreekt van een stijging met zo'n 20 procent. Depuydt besluit: "Alles stijgt, ook de transportkosten, dus wij moeten meedoen."

Meest gelezen