Opschudding bij West-Vlaams megaproject op Tenerife: beelden tonen hoe arbeiders activisten met graafmachine aanvallen

Op de plaats waar een West-Vlaamse ondernemersfamilie een luxeresort met vakantiehuisjes wil bouwen, zijn milieuactivisten in de clinch gegaan met bouwarbeiders. Het megaproject op Tenerife krijgt al maanden zware kritiek van milieubewegingen, nu kwam het tot een rechtstreekse confrontatie. Tijdens de schermutselingen werd één van de activisten geraakt door een graafmachine.

Koen Baumers

“Dit bouwproject is illegaal.” Om die boodschap te scanderen klinkt de Spaanse versie net wat lekkerder. En dat is wat de arbeiders te horen kregen tijdens de actie van de milieubeweging. Zeven activisten waren op de graafmachine geklommen, zodat die niet kon verder werken aan de bouw van het nieuwe luxeresort.

Cuna del Alma, “wieg van de ziel”, zo heet het luxeresort dat er op de planning staat. Initiatiefnemers zijn de West-Vlaamse ondernemersfamilies Van Biervliet, die steenbakkerijen bezat, en Vandemarliere, eigenaar van de koekjesfabriek Jules Destrooper. Ze ontwierpen er een vakantiepark van 400.000 vierkante meter, met plaats voor vierhonderd vakantiewoningen en een vijfsterrenhotel.

De demonstranten waren vorige week al aangekomen met kartonnen borden en met tenten. Ze kamperen op de site om aandacht te vragen voor hun eis om de werken stil te leggen. De milieubewegingen klagen aan dat het milieurapport niet grondig genoeg is. Acht zeldzame plantensoorten en een bedreigde vogelsoort, de steenwulp, hebben er vlakbij een thuis op het “laatste rustige strand van Tenerife”. En vorige maand al kloegen oppositiepartijen aan dat er archeologische overblijfselen waren vernietigd tijdens de werken.

De protestactie ging er donderdag bij momenten grimmig aan toe. Uit een filmpje van de actievoerders blijkt dat de graafmachinebestuurder verder werkte tijdens de protesten en daarbij één van de demonstranten raakte. Die beklom daarop de rupsbanden, waarna de bestuurder vooruit en achteruit begon te rijden. “Zodra de politie en de Guardia Civil vertrekken… Oordeel zelf hoe mensen zich gedragen in het bijzijn van mensen die vreedzaam protesteren”, schrijft de actievoerder bij de beelden.

Het geplande luxeproject. ©  cunadelalma.com, ss

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer