AFP or licensors

België breidt vaccinatie tegen apenpokken uit, Spanje meldt eerste dode in Europa

België zal de vaccins die het ter beschikking heeft tegen de apenpokken inzetten om risicogroepen preventief in te enten. Dat heeft de Risk Management Group beslist. Onder meer mannen die seks hebben met mannen, HIV+ zijn én in het laatste jaar 2 soa's hebben gehad, komen in aanmerking. Intussen meldt Spanje de eerste dode in Europa. Ook in Brazilië is een patiënt overleden.

Ons land beschikt momenteel over 3.040 dosissen van het vaccin tegen de apenpokken en heeft er nog eens 30.000 extra besteld. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), die ook in de Hoge Gezondheidsraad zit, kunnen we die levering in oktober of november verwachten.

Ondertussen zijn sinds eind mei in België al 393 mensen besmet geraakt met het apenpokkenvirus (cijfers van 26 juli, Sciensano), allemaal mannen tussen de 20 en de 71 jaar oud. Het virus circuleert vooral binnen de homogemeenschap, waar de vraag naar preventieve vaccinatie groter wordt. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een soa, iedereen kan de ziekte krijgen.

Het beperkte aantal vaccins werd voorbehouden voor mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad. Het gaat dan over mensen die seksueel contact of langdurig huid-op-huidcontact hadden met iemand die besmet bleek. Homomannen die niet zo’n hoogrisicocontact hadden, kwamen dus niet in aanmerking.

Op advies van de Risk Assessment Group (RAG) heeft de Risk Management Group (RMG) nu besloten om ook bepaalde risicogroepen preventief te vaccineren. Vier profielen komen daarvoor vanaf volgende week in aanmerking:

  • Mannen die seks hebben met mannen die HIV+ zijn of HIV-Prep therapie krijgen en in het laatste jaar minstens twee soa's hebben gehad.
  • Mannelijke en transgender sekswerkers.
  • Mensen met immuunstoornissen en zo een hoog risico lopen op besmetting
  • Laboratoriumpersoneel dat het virus opkweekt.

Hun aantal wordt geschat op zo'n 2.000 personen. Zij krijgen vanaf volgende week hun eerste dosis en hun tweede dosis vanaf de levering van de bijkomende vaccins in het najaar. Personen met een immuunstoornis die in aanmerking komen voor de vaccinatie krijgen hun 2e dosis wel al na 28 dagen.

De vaccins zullen verdeeld worden over de 9 referentiecentra in ons land. Er zal binnenkort meer informatie komen voor mensen die denken in aanmerking te komen. 

BEKIJK - Pierre Van Damme (vaccinoloog UA): "We veranderen het geweer van schouder en gaan de vaccinaties preventief inzetten”

Videospeler inladen...

Twee overlijdens

Intussen worden de eerste overlijdens door het apenpokkenvirus buiten Afrika vastgesteld. In Spanje wordt het eerste sterfgeval in Europa gemeld. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde het overlijden als gevolg van de ziekte, bericht de Spaanse krant El Mundo. Het land wordt zwaar getroffen, met inmiddels 4.298 bevestigde gevallen. Van de 3.750 besmette personen over wie informatie beschikbaar is, werden er 120 in het ziekenhuis opgenomen en stierf er dus een.

In Brazilië is dan weer een 41-jarige man gestorven. Hij lag in het ziekenhuis voor andere ernstige klinische aandoeningen en had volgens lokale media ernstige immuniteitsproblemen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid telt Brazilië bijna 1.000 gevallen van het apenpokkenvirus.

Tekort aan vaccins

Wat ons land betreft, kan meer vaccins bestellen het probleem voorlopig niet oplossen. "We horen vooral dat de hoeveelheid wel beschikbaar is, maar dat het moet afgevuld worden in de nodige dosissen en verdeeld worden onder de verschillende landen die vaccins hebben besteld. Dat neemt wel wat tijd in beslag", weet Van Damme.

"Momenteel zijn we ook afhankelijk van één bedrijf dat dit kan doen. Dat verklaart het traag ter beschikking komen van vaccins voor een groot deel van de wereld. Want het is niet alleen België dat zit te wachten op vaccins, ook een aantal andere landen."

Het is niet alleen België dat zit te wachten op vaccins, ook een aantal andere landen

Pierre Van Damme - vaccinoloog (UAntwerpen)

Toch komt er kritiek op ons land, omdat we de vaccins niet op tijd zouden hebben besteld. Onterechte kritiek, aldus Van Damme. "Dankzij de snelle reactie van de overheid hebben wij toch 3.000 dosissen opzij kunnen leggen. Er zijn een aantal Europese landen die over zo goed als geen vaccins beschikken dus dat is nog een ergere situatie."

"Nederland heeft wel al een aantal jaar geleden haar klassieke stock van pokkenvaccins vervangen. De tweede generatie vaccins werd vervangen door een derde generatie en die kan je nu inzetten tegen de apenpokken. Dat is het grote verschil met andere landen in Europa, dat zij daar voorlopen op ons."

Meest gelezen