AFP or licensors

Vogelgriepvirus wordt 2 vossen fataal in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant

In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn twee vossen ontdekt die gestorven zijn aan de gevolgen van het vogelgriepvirus. Waarschijnlijk liepen ze het virus op nadat ze besmette vogels hebben gegeten, want onderling kunnen ze de ziekte niet overdragen.

In Vlaanderen zijn minstens al twee vossen omgekomen door de vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek door het Agentschap Natuur en Bos. Eén van de dieren werd gevonden in Knokke-Heist en dat is niet zo verwonderlijk, zegt Muriel Vervaecke van het Agentschap. "In Knokke-Heist heb je het Zwin, een plek waar veel zeevogels komen en het is vooral bij die dieren dat het virus nu circuleert. In juni zagen we het vogelgriepvirus vooral bij zeevogels die in kolonies leven, nu bij meeuwen. Vermoedelijk heeft de vos de ziekte opgelopen door zieke vogels te eten." De andere vos werd gevonden in Kortenberg. 

Zieke dieren melden

Natuur en Bos houdt bij welke dieren waar besmet raken om de vogelgriep onder controle te houden. "Het onderzoek naar de vossen zijn we gestart in de lente, na meldingen van zieke dieren in het buitenland", zegt Vervaecke. "Maar het is pas vrij recent dat we bij ons zieke vossen hebben ontdekt."

Wie zieke of dode vossen of vogels vindt, wordt gevraagd om dat te melden. "Voor vogels moet dat steeds op de influenzalijn", verduidelijkt Vervaecke, "het gratis nummer 0800/99777. Voor vossen vragen we het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Oostende te bellen. De kadavers worden dan zo snel mogelijk opgehaald om verdere verspreiding te voorkomen."

Geen reden tot onrust

Dat de vogelgriep bij vossen wordt aangetroffen hoeft niet meteen verontrustend te zijn. "De dieren kunnen, net zoals de mens, de ziekte krijgen, door besmette vogels te eten. Maar ze kunnen elkaar niet onderling besmetten", stelt Vervaecke gerust.  Ook voor de kippenkwekers en andere telers lijken er voorlopig geen problemen, het is bij wilde vogels dat de ziekte circuleert. 

Meest gelezen