Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Verrassende ommekeer in VS: afvallige Democratische senator steunt klimaatplan van Biden nu toch

De afvallige Democratische senator Joe Manchin heeft in Washington vriend en vijand verrast door zijn steun te geven aan een afgezwakte versie van het klimaatplan van president Joe Biden. Als de wet wordt goedgekeurd kan Biden alsnog het belangrijkste binnenlandse agendapunt van zijn ambtstermijn realiseren. 

Tot voor kort leek het omstreden klimaatwetsvoorstel van Joe Biden dood en begraven. Maar nu lijkt het onverwachts weer tot leven te komen nadat er toegevingen zijn gedaan aan de Democratische senator Joe Manchin, die tot nog toe het been stijf had gehouden.

De senator uit West-Virginia vreesde namelijk dat het plan met aanzienlijke uitgaven voor meer inflatie zou zorgen. Manchin zat tussen twee vuren. Zijn thuisstaat telt heel wat conservatieve Trump-kiezers en is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. West-Virginia is een van de grootste kolenproducenten van het land, en bovendien is Manchin persoonlijk betrokken bij de sector. 

Waar gaat het nieuwe wetsvoorstel over

Volgens de Democratische fractieleider in de Senaat Chuck Schumer  is dit "de grootste klimaatbevorderende wetgeving die ooit door het Congres is aangenomen".

Het nieuwe wetsvoorstel moet de VS helpen om de koolstofuitstoot tegen 2030 met ongeveer 40% te verminderen. Dat is 10% minder dan wat vooropgesteld werd in het klimaatakkoord van Parijs.

Er zijn verschillende elementen overgenomen uit het gesneuvelde Build Back Better-plan, zij het afgezwakt.

  • Zo zou er 370 miljard dollar besteed worden aan het klimaatbeleid, met subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die zonnepanelen en windturbines aanmaken of kopen, of voor consumenten die een elektrisch voertuig willen kopen. 
  • Ook de gevolgen van vervuiling voor gemeenschappen met lage inkomens worden aangepakt.
  • Er komen ook maatregelen in de gezondheidszorg, met een verlenging van subsidies op zorgpremies. 

Wie zal dit betalen?

Het geld om de nieuwe klimaat- en zorgwet te betalen moet komen van de grote bedrijven. Zij moeten volgens dit voorstel voortaan minstens 15 procent winstbelasting betalen. 

De Amerikaanse belastingdienst moet ook meer geld krijgen om meer belastingcontroles te kunnen uitvoeren. En de Amerikaanse overheid zal in de toekomst ook onderhandelen over de prijzen van geneesmiddelen op recept.

Dit alles moet zorgen voor extra belastinginkomsten, een belangrijke voorwaarde voor senator Manchin om in te stemmen met het pakket. 

Er zijn ook nog andere toegevingen gedaan aan Manchin. Zo zou hij de belofte gekregen hebben dat er in zijn thuisstaat West-Virginia een nieuwe pijpleiding voor schaliegas richting Virginia komt, en dat er meer olie mag gewonnen worden in Alaska.

Toch niet helemaal zeker

Volgende week gaat het wetsvoorstel opnieuw naar de Senaat, waar het de steun van alle 50 Democratische senatoren moet krijgen. Precies daarom was de stem van Joe Manchin onmisbaar, samen met de beslissende stem van vicepresident Kamala Harris, om het wetsvoorstel door de Senaat te krijgen. 

Later in augustus gaat het dan weer naar het Huis van Afgevaardigden,  waar de Democraten een flinterdunne meerderheid hebben. Maar mogelijk steekt nog een andere senator stokken in de wielen, de meer gematigde Kyrsten Sinema uit Arizona. Zij heeft al eerder plannen van Biden tegengehouden en had al laten verstaan aan een groepje bedrijfsleiders dat ze tegen een verhoging is van de winstbelasting. 

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, betekent dat een belangrijke doorbraak voor president Biden en een redding van zijn binnenlandse economische agenda.

President Biden is alvast opgetogen over de doorbraak, en maakte op sociale media al duidelijk dat het een historische wetgeving zou betekenen als hij door het Congres geraakt. Het betekent ook dat hij alsnog het speerpunt van zijn binnenlandse agenda kan realiseren.

De verstarde houding van Manchin leidde tot een crisis binnen de Democratische partij. Het getouwtrek bracht ook president Biden zelf in een lastig parket, omdat hij er niet in slaagde zijn eigen partij bij elkaar te houden. Gehoopt wordt dat dit nu achter de rug is, en dat de Democraten hiervan de vruchten kunnen plukken in de tussentijdse verkiezingen van november.

Meest gelezen