Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Loterijkoorts stijgt in de VS: jackpot Mega Millions bedraagt meer dan 1 miljard (!) dollar

In de Verenigde Staten hopen veel mensen dat hun leven drastisch gaat veranderen. Bij de volgende Mega Millions-loterij staat namelijk liefst 1,025 miljard dollar (iets meer dan een miljard euro) op het spel. Het is de op twee na hoogste jackpot aller tijden en nog maar de vierde keer dat de kaap van het miljard wordt gerond. 

De laatste keer dat iemand de jackpot van Mega Millions won, was op 15 april. Sindsdien slaagde bij de daaropvolgende 29 trekkingen niemand erin om de zes correcte cijfers in te vullen.

We moedigen klanten aan om het spel in balans te houden en te genieten van de rit.
Pat McDonald, directeur van het Mega Millions-consortium in Ohio

"We kijken vol verwachting uit naar de groeiende jackpot", zegt Pat McDonald, directeur van het Mega Millions in Ohio. “Het is werkelijk adembenemend om te zien hoe de jackpot over een periode van maanden wordt opgebouwd en een miljard dollar bereikt. We moedigen klanten aan om het spel in balans te houden en te genieten van de rit. Iemand gaat winnen."

BEKIJK - Loterijkoorts stijgt: “Ja, als het om 1 miljard dollar gaat, dan koop ik een loterijbiljet. De spanning is het geld waard!”

Videospeler inladen...

Kans van 1 op 302,5 miljoen

Hoewel de Amerikaanse loterij traditioneel op een groot aantal trouwe spelers kan rekenen, is er de laatste dagen een enorme stijging in de verkoop van tickets te merken. Veel mensen die zelden meespelen, wagen hun kans. Bij de vorige trekking, afgelopen dinsdag, lag de site van Mega Millions enkele uren plat, omdat teveel mensen de uitslagen tegelijk wilden raadplegen. Hoewel het amper 2 dollar kost om deel te nemen, is de kans op winst nauwelijks 1 op 302,5 miljoen.

Ook de ticketverkopers zijn aan het bidden geslagen. De regels variëren per staat, maar gewoonlijk krijgen ook zij een beloning als het winnende lot in hun zaak wordt verkocht. In Ohio krijgen verkopers 1.000 dollar per miljoen dat er in de pot zit, met een grens van 100.000 dollar.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Winnaar mag zichzelf geen miljardair noemen

Maar het is niet omdat de jackpot een miljard dollar bedraagt dat de potentiële winnaar zichzelf een miljardair kan noemen. Winnaars kunnen er voor opteren om jaarlijks een schijf van het volledige bedrag uitbetaald te worden, verspreid over een periode van 30 jaar. Ze kunnen er ook voor kiezen om het geld in een keer te ontvangen. In dat geval krijgt de winnaar 602,5 miljoen dollar, zo'n 590 miljoen euro. 

In beide gevallen moet de winnaar hoe dan ook nog heel wat belastingen betalen op zijn winst. De federale belasting roomt sowieso 24 procent af van het totaal, een cijfer dat in bepaalde gevallen kan oplopen tot 37 procent. Daarna moet ook nog eens lokale belastingen afgestaan worden. In sommige staten, zoals California en Florida, worden geen extra belastingen aangerekend, terwijl de stad New York nog eens 12,6 procent extra belast. In het 'slechtste' geval blijft dus maar 350 miljoen dollar van de originele winst over.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

In 2018 viel de de grootste prijs aller tijden te noteren, toen een inwoner van South Carolina met een totaal van 1,537 miljard dollar naar huis ging. Als bij de komende trekking niemand de jackpot wint, wordt de prijs nogmaals groter en vindt er dinsdag een nieuwe trekking plaats.

Meest gelezen