Vlaanderen vraagt schorsing vergunning windmolenpark in Dalhem, vlak bij Voeren

Vlaanderen vraagt de Raad van State om de vergunning voor een windmolenpark in Dalhem, aan de grens met Voeren, bij hoogdringendheid te schorsen. Volgens de Vlaamse ministers Demir en Diependaele brengen de geplande windturbines de plannen voor de bouw van een Einsteintelescoop in het gedrang.  

De Waalse regering gaf Engie in beroep de toelating om zes turbines van 150 meter hoog te bouwen, op de grens met 's Gravenvoeren. Maar de vergunning is erg omstreden omdat de Euregio ook genomineerd is voor de bouw van een Einsteintelescoop, een ondergronds onderzoekscentrum dat de zwaartekrachtgolven kan onderzoeken. Dat wetenschappelijk onderzoek zou meer dan 1.500 jobs in de Euregio kunnen opleveren, maar dan mogen er bovengronds geen storende factoren zoals windturbines gebouwd worden. 

De Vlaamse ministers Demir en Diependaele vochten de plannen voor de windturbines al ten gronde aan bij de Raad van State.  Ze vragen de Raad nu ook via een speciale procedure om de vergunning bij uiterst dringende noodzakelijkheid te schorsen.  

Nederlands-Limburg besliste ook al dat, zolang de toekenningsprocedure loopt, er in die buurt geen windturbines gebouwd mogen worden. En ook Waals minister van Ruimtelijke Ordening Borsus drong al aan op een volledig heronderzoek van het dossier. 

Meest gelezen