Herman ‘Marcske’ Verbruggen ©  BELGA

Herman ‘Marcske’ Verbruggen over niet-uitgezonden afleveringen: “We moeten de geschiedenis toch niet uitwissen?”

Zowat elke Vlaming heeft zich de afgelopen dagen al uitgesproken over de ‘F.C. De Kampioenen-saga’, maar wie we nog niet gehoord hadden waren de acteurs van de sitcom zelf. Tot ze vandaag hun onmin over het niet meer uitzenden van 19 afleveringen via een open brief uitten. Herman Verbruggen, die de rol van ‘Marcske’ vertolkt, verduidelijkte later op de dag op Radio 1 dat standpunt. “Wij zijn er ons van bewust dat de maatschappij verandert, maar als je de geschiedenis wilt leren kennen, moet je ze ook niet uitwissen.”

joro
Bron: Radio 1

Herman Verbruggen vond het belangrijk om de visie van de cast over deze hele episode naar buiten te brengen. “Omdat we allemaal heel erg zijn geschrokken van de commotie die er is ontstaan en vooral ook van het radicale handelen van de programmacharterscommissie.”

LEES OOK. Cast van ‘FC De Kampioenen’ schrijft open brief: “Nooit de bedoeling gehad om te stigmatiseren of te polariseren”

Dat de cast vooraf zelf niet op de hoogte was gebracht van de beslissing om bepaalde afleveringen niet meer te herhalen op tv, stuit de acteurs misschien nog meer tegen de borst. “Wij zijn de eersten die zouden luisteren naar de argumenten van zo’n commissie, maar we weten zelfs niet wie die mensen zijn die daar in zetelen. Ik denk bovendien dat deze beslissing nooit naar buiten zou gekomen zijn, mocht een of andere journalist niet ontdekt hebben dat er wat afleveringen ontbraken in het uitzendschema.”

Voorbeeldrol

Dat de VRT argumenteert dat ze als openbare omroep een voorbeeldrol heeft te vervullen, daar kan Verbruggen in zekere zin inkomen. “Ik juich het toe dat ze daar mee bezig is en aandachtig is voor alles wat ze maakt en uitzendt. Maar wat je nu krijgt is dat een soort medische dienst zegt: ‘Je hebt een puistje op je linkerbeen, dus gaan we dat been afzetten. Da’s de gemakkelijkste oplossing’.”

“Kijk, we zijn er ons volledig van bewust dat de maatschappij, de tijdgeest en humor zijn veranderd. Maar als je de geschiedenis wil leren kennen, moet je ze ook niet uitwissen. Ik denk dat we daar niets mee vooruit zijn”, aldus Verbruggen.

Duiden

Hij vraagt zich ook af of er effectief zoveel mensen zich storen aan de gedateerde moppen uit de oude afleveringen. “Om hoeveel mensen gaat het effectief, tien of twintig? Praat als VRT dan toch gewoon met die mensen en probeer te duiden dat de humor in de context moet gezien worden van enkele decennia geleden.”

Er is volgens Verbruggen een eenvoudige manier om dat te kaderen. “Geef voor de uitzending gewoon een mededeling als: ‘Opgelet: deze aflevering bevat humor die gemaakt is op een bepaalde datum en bevat mogelijk inhoud die u zou kunnen storen’.”

Verbruggen trekt nog een vergelijking. “Het is de bedoeling van een goeie maatschappij om te voorkomen dat zo weinig mogelijk mensen pijn hebben en dat we zeker niemand bewust pijn gaan doen. Maar pijn is er nu eenmaal en dat zal altijd zo blijven. Een wereld zonder zorgen is helaas een utopie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER