Copyright 2022 The Associated Press. All Rights Reserved.

Dodental in Kentucky loopt op tot 37 na "ergste en meest verwoestende overstromingen in de geschiedenis van de staat"

Het aantal doden als gevolg van zware overstromingen in de Amerikaanse staat Kentucky is opgelopen tot 37. Dat melden de lokale autoriteiten. Onder de slachtoffers zijn minstens 6 kinderen, er zijn ook zo'n 250 mensen vermist. Gouverneur Andy Beshear vreest dat het dodental nog zal oplopen. Ondertussen heeft ook een sterke wind de kop opgestoken, waardoor er nu ook gevreesd wordt voor omvallende bomen en elektriciteitspalen.

De voorbije dagen heeft hevige regenval overstromingen in de valleien van het Appalachen-gebergte veroorzaakt, waardoor huizen en bedrijven overstroomd, vernield of beschadigd werden, auto's werden meegesleurd en allerlei soorten afval en brokstukken tegen bruggen werden opgehoopt.

Als gevolg van de overstromingen zijn volgens de lokale autoriteiten al 37 mensen omgekomen, onder wie minstens 6 kinderen. Vier kinderen kwamen uit één gezin en probeerden volgens de Amerikaanse krant New York Times nog aan het water te ontsnappen door op het dak van hun trailer te kruipen en zich vervolgens vast te klampen aan een boom, maar de stroming was te sterk.

Honderden mensen zijn voorlopig nog vermist, maar gouverneur Andy Beshear is hoopvol dat er de komende dagen heel wat vermisten zullen opduiken, wanneer de telefoonlijnen opnieuw hersteld zijn. Toch lijkt het einde van de ellende nog niet in zicht. Sinds maandag is het opnieuw gaan regenen in de regio en door hevige winden moeten de inwoners nu ook opletten voor omvallende bomen en elektriciteitspalen.

BEKIJK - Hevige overstromingen leiden tot ravage in de Amerikaanse staat Kentucky:

Videospeler inladen...

Beshear heeft voor delen van Kentucky de noodtoestand uitgeroepen en vreest dat het dodental nog wekenlang zal oplopen. Hij spreekt in een verklaring van "een van de ergste en meest verwoestende overstromingen in de geschiedenis van Kentucky".

Veel wegen zijn op dit moment onbegaanbaar en zo'n 12.000 mensen in het gebied zitten nog zonder stroom. Het leger en de politie zijn ingezet om mensen met helikopters en boten te evacueren en van daken te halen waar zij naartoe zijn gevlucht. Een driehonderdtal geëvacueerden wordt opgevangen in naburige shelters. 

Volgens Beshear is de materiële schade enorm. "Voor veel gezinnen zal het waarschijnlijk maanden, of zelfs jaren duren om alles weer te herstellen."

Het is de tweede keer in ruim zeven maanden tijd dat Kentucky wordt getroffen door een natuurramp. In december vorig jaar werd de staat getroffen door tornado's. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven en honderden mensen raakten gewond.

Meest gelezen