Stewards KV Mechelen bieden eerste hulp bij dodelijk ongeval op snelweg richting Oostende: “Iedereen handelde in een reflex”

Mechelen -

De stewards van KV Mechelen boden zaterdagmiddag hulp bij een dodelijk ongeval op de A10 Jabbeke-Oostende. Ze dienden de eerste zorgen toe en zorgden ervoor dat de hulpdiensten vlot tot bij het ongeval geraakten. “We wisten meteen dat we moesten gaan helpen”, zegt hoofdsteward Filip Brosens.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Spookrijder overleden na botsing met camper op A10 in Zandvoorde: snelweg richting Oostende versperd

Vijftien stewards van KV Mechelen stapten zaterdag de bus op richting Oostende, waar Malinwa het vanavond opneemt tegen KVO. Iets voor het middaguur zagen ze het ongeval op de A10 Jabbeke-Oostende gebeuren. Ter hoogte van de afrit in Zandvoorde reed een spookrijder frontaal in op een camper. De spookrijder, een 31-jarige man uit Oostende, overleefde de klap niet. De bestuurder en een inzittende van de mobilhome raakten zwaargewond en werden met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis.

“Enkele auto’s voor ons zagen we plots een mobilhome in de lucht vliegen en in de berm belanden”, vertelt hoofdsteward Filip Brosens. “Het was een erg zware klap en we wisten meteen dat we moesten gaan helpen. De bus is gestopt en we hebben snel onze oranje jassen van het voetbal aangetrokken. Alles verliep heel goed en georganiseerd. We dienden de eerste zorgen toe en regelden het verkeer, zodat de hulpdiensten vlot tot bij de slachtoffers geraakten.”

Reflex

Ook nadien bleven de stewards hulp bieden. “Samen met de politie hebben we ramptoeristen op afstand gehouden en zorgden we ervoor dat er geen foto’s genomen konden worden. We hebben de slachtoffers zo goed mogelijk proberen afschermen. Ik ben enorm fier op de stewards, want iedereen handelde in een reflex. Het is onze opdracht om mensen te helpen. Niet alleen in de tribunes tijdens een voetbalwedstrijd, maar ook bij een ongeval. We vinden het dan ook niet meer dan normaal dat we meteen onze hulp hebben aangeboden.”

Filip is al vijf jaar actief als steward en enkele andere stewards doen het al veel langer. “Maar niemand heeft ooit zoiets meegemaakt”, klinkt het. “De eerste zorgen toedienen maakt uiteraard deel uit van onze opleiding, maar op een scenario als dit kan je volgens mij niet voorbereid zijn. Daarom ben ik extra trots op iedereen die zonder aarzelen ter hulp snelde. Het is echt een topteam.”

Ondanks alles kwam de bus met stewards op tijd aan in Oostende om de wedstrijd te kunnen begeleiden.

MEER OVER KV Mechelen