©  REUTERS

Bosbrand in noorden van Californië geraakt niet onder controle

De bosbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, in de buurt van de grens met Oregon, geraakt niet onder controle. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bijna 8.000 hectare bos extra verwoest door het vuur, en ook zaterdag was de brand niet onder controle.

lto
Bron: BELGA

De McKinney- brand woedt in het Klamath National Forest, ten westen van Yreka, melden de lokale autoriteiten. Rond de middag (plaatselijke tijd) had het vuur zich al verspreid over 14.000 à 16.000 hectare bos en andere gewassen. 

Minstens 500 gezinnen moesten hun woningen verlaten, onder meer in de gemeenten Scott Bar, Klamath River en Horse Creek. Inwoners van een deel van Yreka werden eveneens verwittigd dat zij mogelijk ook zullen moeten evacueren. 

44 graden

De brand startte vrijdagnamiddag ten zuiden van de Klamath River, waar temperatuurrecords gebroken werden. In een weerstation in Montague, ten oosten van waar de brand uitbrak, werden zes dagen op rij temperaturen van meer dan 100 graden Fahrenheit (meer dan 37 graden Celsius) geregistreerd, met een piek van 111 graden (bijna 44 graden Celsius) op vrijdag. Het vorige temperatuurrecord, dat pas geldt sinds eind juni vorig jaar, lag op 109 graden Fahrenheit. 

Het vuur wordt aangewakkerd door hevige wind van onweders die in de nacht van vrijdag op zaterdag over de regio trokken. De intense hitte leidde tot een pyrocumulonimbus met een hoogte van minstens 10 kilometer. Die soort wolk die zich ontwikkelt boven een warmtebron kan bliksem en hevige rukwinden veroorzaken, legt een meteoroloog van de National Weather Service uit. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer