Vuurwerk, huwelijksaanzoek op dj-booth én Avicii-tribute vormen slotakkoord van Tomorrowland 2022

Tomorrowland 2022 zit erop na drie festivalweekends van telkens drie dagen. Dimitri Vegas en Like Mike hebben samen met de Amerikaanse dj Steve Aoki als slotact 3 Are Legend het festival afgesloten op de Main Stage, met in hun show enkele opvallende momenten. Een derde Tomorrowlandweekend komt er volgend jaar trouwens niet meer. De uitzondering na de coronacrisis blijft eenmalig, zeggen de burgemeester van Boom en de festivalorganisatie.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dimitri Vegas en Like Mike sluiten met Steve Aoki Tomorrowland af, inclusief huwelijksaanzoek en Avicii-eerbetoon

Wie anders dan Dimitri Vegas en Like Mike kregen de eer om Tomorrowland 2022 af te sluiten. Dat deden ze onder hun artiestennaam 3 Are Legend, met bevriende dj Steve Aoki. Naast veel hits en een groots slotvuurwerk werd die slotact gekleurd door twee bijzondere momenten, met uiteenlopende emoties.

Op Tomorrowland regent het elk jaar huwelijksaanzoeken, in alle uithoeken van het festivalterrein. Dit jaar meer dan ooit, zegt de organisatie, wie weet speelt het centrale thema "The reflection of love" daar in mee. Maar: weinig bezoekers kunnen zeggen dat ze ten huwelijk worden gevraagd op de dj-booth aan de Main Stage.

Die eer was wél weggelegd voor Lele Pons, een Venezolaans-Amerikaanse Youtuber en influencer. Voor ze het goed en wel besefte, ging haar vriend traditioneel op één knie voor De Vraag, luidkeels toegejuicht door de 40.000 festivalgangers voor de Main Stage.

Heel andere emoties nauwelijks enkele minuten later, wanneer stilte en lichtjes in de lucht worden gevraagd op de tonen van "See you again". Op de schermen aan de Main Stage verschijnt de foto van de Zweedse dj en producer Avicii. Een graag geziene gast op het hoofdpodium van Tomorrowland, voor zijn plotse overlijden in april 2018. Als eerbetoon aan hem wordt zijn hit "Levels" nog eens gespeeld door 3 Are Legend.

Dj Steve Aoki legt op zijn beurt graag zo veel mogelijk contact met zijn publiek. Dat doet hij op twee manieren: door taarten in het publiek te gooien, of te crowdsurfen in een rubberboot. Als slot van Tomorrowland 2022 koos de Amerkaan voor optie 2.

Beeld: Tomorrowland

Burgemeester Boom over derde Tomorrowlandweekend: "Eenmalig is eenmalig"

Het derde Tomorrowlandweekend, om de twee coronazomers zonder festival te compenseren, blijft iets eenmaligs. Dat zegt Jeroen Baert (N-VA), burgemeester van Boom aan VRT NWS. 

"Het is goed geweest, volgend jaar opnieuw twee weekends. Drie weekends eenmalig, dat was de afspraak tussen alle betrokkenen. Eenmalig kon het door de beugel, maar het was voor iedereen duidelijk dat het bij deze ene keer zou blijven. Niemand is vragende partij voor meer, de gemeente niet, en de organisatoren ook niet, en de buurtbewoners al helemaal niet. En dat is voor ons ook niet bespreekbaar."

Definitief uitbreiden naar een derde Tomorrowlandweekend, is voor ons niet bespreekbaar. Niemand is vragende partij

Jeroen Baert (N-VA), burgemeester Boom

Verder heeft Baert het over een rustige editie. "Ik ben al tien jaar burgemeester, dus ik kan intussen een boek schrijven over Tomorrowland in mijn gemeente. Vroeger was de drugsproblematiek de belangrijkste. Drugs zijn nog altijd moeilijk te mijden op festivals, ze maken deel uit van de hele samenleving, maar er lijken nu minder incidenten mee te zijn dit jaar. De taxiproblematiek is een terugkerend zeer, want er zijn 50 bestuurlijke inbeslagnames geweest. Maar over het algemeen waren er minder grote incidenten dan andere jaren."

Dat provinciaal domein De Schorre maandenlang niet toegankelijk is voor de inwoners van Boom betreurt burgemeester Baert ook. De opbouw van het festival is eind mei gestart, en de afbraak duurt nog drie weken. "Voor wat, hoort wat. Dat is het gevolg van zo'n groot festival. Dat kan je niet vermijden, en alles duurt voor de buurt nu nog een week langer. Elk nadeel heb zijn voordeel: de organisatie van Tomorrowland geeft ook veel terug, door de infrastructuur te verbeteren en het terrein mooier te maken."

Drie weekends: dat is een marathon, voor ons team. Met twee weekends zijn we de komende jaren meer dan blij

Manu Beers, één van de oprichters en organisatoren van Tomorrowland

Manu Beers, één van de broers die Tomorrowland hebben opgericht en nog steeds mee organiseren, is ook geen vragende partij voor de uitbreiding naar drie festivalweekends. 

"Als we de komende jaren telkens twee weekends kunnen organiseren, dan zijn we blij. Drie weekends: dat is een marathon, voor een team van duizend medewerkers, maar we hebben hem uitgelopen", zegt hij in een exclusief gesprek met VRT NWS. 

"En we zijn verliefd op De Schorre. Met de buurt is het geven en nemen. Maar wat we hier kunnen neerzetten, 15 podia in het groen: dat kunnen we nergens anders ter wereld.

Manu Beers praat zelden met de pers, maar hij maakte tijd voor een exclusief interview met VRT NWS:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Anouk "MTTN" Matton over haar vriendschap met Paris Hilton, en het moederschap combineren met dj-carrière: "Wil later touren met zoontje bij"

Een vaste waarde op Tomorrowland is dj MTTN, echtgenote van Dimitri Vegas. Ze maken van het festival traditioneel een familie-uitstap. Zoontje London (1) is er niet bij, goede vriendin Paris Hilton wel. Zij speelde voor MTTN een set. Geen toeval, want de programmatie op de Library Stage is vandaag samengesteld door dj-broers Dimitri Vegas en Like Mike.

Bekijk hier het gesprek met Anouk Matton:

Videospeler inladen...

Véél volk voor publiekstrekker Paris Hilton

De Amerikaanse realityster en dj Paris Hilton lokt altijd veel volk op Tomorrowland. Ze speelt een set op de Library Stage, waarvan de programmatie vandaag wordt samengesteld door Dimitri Vegas en Like Mike. De Dj-broers spelen er vanavond zelf ook en dj MTTN, die goed bevriend is met Hilton, speelde zelfs meteen na haar vriendin een set. La Hilton sprong op de dj-booth en viel op met een regenboogkorset en bijpassende zonnebril.

JoostVH Photography
JoostVH Photography

Na twee shows op Freedom Stage: Oekraïens dj-duo Artbat pakt Main Stage in

Na twee shows de voorbije weekends - symbolisch genoeg telkens op de Freedom Stage - staat het Oekraïense dj-duo Artbat voor hun laatste Tomorrowlandshow dit jaar op de Main Stage. Dj's en producers Arthur en Batish zijn afkomstig uit Kiev en willen zo veel mogelijk gewoon hun ding doen op het podium. Maar ze kunnen uiteraard niet om de oorlog in hun land heen. 

Artbat krijgt veel aandacht van pers en publiek. Ontbraken ook niet in het publiek: Oekraïense vlaggen, sommigen met de boodschap #StandwithUkraine. En zo ontbreekt een vleugje politiek ook niet volledig op Tomorrowland.

JoostVH Photography

VRT NWS had in het eerste weekend van Tomorrowland een interview met Artbat, onder meer over hoe de oorlogssituatie bijzonder dichtbij komt voor hun familieleden in Oekraïne:

Videospeler inladen...

De vaste ingrediënten in het Tomorrowlandpubliek: vlaggen, glitter en opvallende accessoires

Ook in het derde en laatste Tomorrowlandweekend halen veel festivalgangers alles uit de kast. Klassiekers blijven glitter, een streepje bloot, vlaggen, opvallende accessoires. En af en toe een bordje met een originele boodschap. Al is het maar om te melden aan het thuisfront dat alles ok is.

JoostVH Photography
JoostVH Photography
JoostVH Photography
JoostVH Photography
JoostVH Photography

Rustige Tomorrowland voor Het Vlaamse Kruis: "Minder interventies en minder festivalgangers afgevoerd naar het ziekenhuis"

"Het is lang geleden dat het nog zo rustig is geweest in onze hulpposten op Tomorrowland", blikt Robby Cardinas van Het Vlaamse Kruis terug. "Voor de coronajaren zonder festival deden we gemiddeld 6.000 tot 8.000 verzorgingen per weekend, nu zitten we gemiddeld aan 5.000 interventies per weekend."

En daar zijn volgens het Vlaamse Kruis verschillende verklaringen voor. "Het is ideaal weer, niet te warm en weinig regen, en er zijn meer schaduwzones gecreëerd op het festivalterrein. Bezoekers kunnen dus beter uitrusten uit de zon, en dat vertaalt zich in minder interventies door ons. En misschien is de knaldrang dan toch niet zo groot."

De meeste verzorgingen die het Vlaamse Kruis doet zijn voor kleine trauma's, zoals omgeslagen enkels, of kleine snijwonden. Per festivalweekend zijn er een 50-tal mensen om verschillende redenen afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt. "Minder dan anders, is dat. Meestal moeten die mensen bij de dienst radiologie terecht, voor een RX-foto of scan, dat kunnen we niet op het terrein doen", klinkt het.

Ook op het vlak van drugs en alcohol bleef het rustig, met een vijftal mensen per weekend die omwille van intoxicatie naar het ziekenhuis moesten. "Maar onze 250 medewerkers op het festivalterrein en de camping hebben zich zeker niet verveeld", zegt het Vlaams Kruis. "We hebben ploegen ingezet op het terrein, zodat mensen ons sneller weten te vinden als er iets scheelt, en dat wij sneller kunnen ingrijpen als er hulp nodig is. We wachten dus niet af tot mensen ons opzoeken."

JoostVH Photography

Ombudsman Ivo beantwoordt elk weekend honderden vragen van buurtbewoners: "Drie festivalweekends, dat is echt eenmalig"

Ombudsman Ivo Corbeels bemant al 12 jaar het buurthuis op de camping van Tomorrowland, met een team van 9 personen. Daar kunnen buurtbewoners terecht met al hun vragen en klachten. "Elke dag komen honderden mensen over de vloer, wij vertalen hun vragen naar de organisatie", vertelt hij. "Het is hier heus geen klaagmuur."

"Vooral over mobiliteit krijgen we veel vragen, want er is een veiligheidsperimeter rond het terrein en de camping, waardoor veel mensen niet goed weten hoe ze op bepaalde plekken geraken. Buurtbewoners kunnen niet zomaar 's morgens snel naar de buurtwinkel tijdens het festival. Daarom hebben we dit jaar een speciaal mobiliteitsnummer geopend."

Het derde festivalweekend na 2 coronajaren vertaalt zich niet in meer vragen of nieuwe klachten. Maar: dat extra festivalweekend is wel degelijk eenmalig, benadrukt Corbeels. "Er is daarover voor het festival al een charter ondertekend met alle betrokken partijen, en we houden ons daar ook aan", klinkt het. 

"Drie weekends, dat weegt fysiek voor alle medewerkers zwaar door natuurlijk. Morgen is er nog de uittocht van de camping, en komen er nog heel wat vragen over afval dat wordt achtergelaten bvb. Eventuele overlast heeft trouwens veel te maken met factoren die de organisatie niet in de hand heeft: weer en wind bvb.", legt hij uit.

"We geven gevolg aan de vragen: als er overlast gemeld wordt, dan bekijken we wat we kunnen doen aan de frequentie van het geluid. De muziek zachter zetten kan niet, ervoor zorgen dat de ramen in de huizen in de buurt niet trillen, wel."

"Ook het vliegverbod boven de Schorre, met uitzondering van de politiehelikopters werpt vruchten af, en doet het aantal klachten serieus dalen. Maar natuurlijk is er een enorme impact voor de buurt: daarom willen we luisteren naar wat er leeft. Want het gaat om veel meer dan domein De Schorre dat wekenlang niet toegankelijk is."

JoostVH Photography

Michelle (38) en Ian (36) trouwen op Tomorrowland: "Liefde en geluk: dat is de basis van dit festival"

"Tomorrowland is de perfecte plek, waar liefde en geluk voor ons samenkomen", vertelt een dolgelukkige bruidegom Ian ons op de festivalcamping. Net als zijn bruid Michelle is hij volledig in het wit gekleed en straalt hij op zijn huwelijksdag. Het koppel komt vooral naar Tomorrowland voor de techno-acts, "zeker voor jullie Belgische powervrouwen Charlotte de Witte en Amélie Lens"!

"Hier trouwen was na een relatie van 5 jaar en 3 festivalweekends hier samen evident: dit is het enige weekend per jaar dat wij perfect gelukkig zijn en alles klopt." En dat na "een gênant aanzoek op Kerstdag in pyjama", lacht Ian. "Dit past volledig bij wie wij zijn als koppel. Want we hebben enkele weken geleden thuis een feest gegeven in festivalthema." 

Michelle liet ter plekke haar haar en make-up verzorgen - met veel glitter, helemaal in Tomorrowland-thema -, voor "master of ceremony" Esteban de huwelijksplechtigheid voltrok, gevolgd door een receptie. "Hij was briljant, en nu is ons feest echt begonnen, met een glaasje prosecco in de hand."

Ook de trouwringen van het koppel zijn in Tomorrowland-thema, als ultieme aandenken aan hun speciale dag. Wat hun huwelijksdag nog brengt? "Hopelijk kunnen we een mooie foto van onszelf maken, tijdens het slotvuurwerk vanavond. En wie weet een openingsdans, tussen de dj-sets door?", lacht Ian. 

Pas in het huwelijksbootje gestapt: Ian en Michelle, met ceremoniemeester Esteban
JoostVH Photography
JoostVH Photography
JoostVH Photography
JoostVH Photography

Meest gelezen