©  Kristof Vadino

Verbod op gas om elektriciteit op te wekken? “We moeten vermijden dat we ook een stroomcrisis krijgen”

De Duitse minister van Financiën Christian Lidner heeft zondag opgeroepen om geen aardgas meer te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Zijn oproep kadert in de vermindering van gasleveringen uit Rusland. “We moeten vermijden dat we naast een gascrisis ook nog een stroomcrisis zouden krijgen”, aldus de liberale minister in Bild am Sonntag. “Aardgas zou niet meer gebruikt mogen worden voor de productie van elektriciteit”.

wver
Bron: BELGA

Lidner pleitte daarentegen voor een verlenging van de kerncentrales tot in 2024; “een veilige en klimaatvriendelijke energiebron”, klonk het.

Maar zijn collega-minister Robert Habeck, bevoegd voor de elektriciteitsproductie, reageerde bij monde van zijn woordvoerder dat een ban op het gebruik van gas voor de elektriciteitsproductie zou leiden tot een elektriciteitscrisis en tot black-outs. Sommige elektriciteitscentrales hebben gas nodig om te kunnen draaien en ze zijn cruciaal voor het Duitse stroomnet, zei hij.

In een poging om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, heeft Duitsland eerder al het licht op groen gezet voor de heropstart van steenkoolcentrales om elektriciteit op te wekken. Zij mogen vanaf 1 oktober heropstarten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer