Energie-analist Jilles van den Beukel.
Volledig scherm
PREMIUM
Energie-analist Jilles van den Beukel. © RV / Reuters

INTERVIEW. Bekende Nederlandse analist over energiecrisis: “Waarom draait Europa niet zélf de kraan vanuit Rusland dicht?”

We moeten er in Europa serieus over nadenken om zélf de gaskraan vanuit Rusland dicht te draaien. Het risico voor ons is niet zozeer dat er geen gas meer uit de kraan komt, maar dat de prijs zó hoog is dat er grote economische gevolgen zijn. Dat zegt de Nederlandse energie-analist Jilles van den Beukel (63). “Nu doen we vooral onszelf pijn en gebruikt Poetin gas om verdeeldheid te zaaien in Europa.” 

68 reacties

  • Fons Heylen

    1 jaar geleden
    Hoog tijd dat we onafhankelijk worden van ál wat levensnoodzakelijk is. Of toch zó onafhankelijk mogelijk , dat is reeds een miljarden besparing per jaar en enkel goed voor eigen volk.
  • Marianne Van den Lemmer

    2 jaar geleden
    Ja, dichtdraaien die kraan! Duitsland zal eens moeten ondervinden dat hun 'Wir shaffen das"-beleid hen in de problemen heeft gebracht. En iedereen gaat met man en macht aan het werk om oplossingen te vinden. Liefst met een goed samenwerking, voor 1 keer.
  • Marc Baeyens

    2 jaar geleden
    Zélf de kraan vanuit Rusland dichtdraaien, dat is de oplossing voor Europa. De korte pijn en Poetin de kans niet geven gelijdelijk zijn gasmarkt te re-oriënteren.
  • Benny Deridder

    2 jaar geleden
    Dat zeg ik al van in den beginne : Europa had de eer aan zichzelf moeten houden. Nu is Putin de overwinnaar. De kans om hem te kakken te zetten met een duidelijk signaal, is inmiddels verstreken.
  • Louis Momme

    2 jaar geleden
    100 % mee eens.