Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Opsteker na akkoord tussen Rusland en Oekraïne: eerste schip met graan vertrokken uit havenstad Odessa

Een eerste cargoschip met graan uit Oekraïne is vertrokken uit de haven van Odessa. Het gaat om de Razoni die vaart onder de vlag van Sierra Leone. Het schip is op weg naar Libanon. Er is weken onderhandeld tussen Oekraïne en Rusland over de uitvoer van Oekraïens graan. Oekraïne en Rusland worden samen de graanschuur van Europa genoemd, maar voeren ook graan uit naar de rest van de wereld. 

"Vandaag zet Oekraïne, samen met zijn partners, een nieuwe stap om honger in de wereld te voorkomen", zei de Oekraïense minister van Infrastructuur Alexander Kubrakov toen het schip vanmorgen vertrok vanuit Odessa, een haven die nog in handen is van Oekraïne. De Razoni heeft zo'n 26.000 ton graan aan boord. 

Het vertrek van het schip met graan is dan ook een opsteker voor Oekraïne, dat een zeer grote exporteur is van graan. Er ligt meer dan 22 miljoen ton graan te wachten in verschillende havens in Oekraïne.  Vanuit Rusland is ook gereageerd op het vertrek van de Razoni: "Dit is zeer positief", zei Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. "Laten we hopen dat de akkoorden door alle partijen worden toegepast en dat de mechanismen efficiënt functioneren."

BEKIJK - De Razoni verlaat de haven van Odessa:

Videospeler inladen...

Lange onderhandelingen

Het heeft weken van onderhandelingen gekost tussen Oekraïne en Rusland om tot een akkoord te komen. Dat kwam er een tiental dagen geleden na bemiddeling van de Turkse president Erdogan en de VN-topman Antonio Guterres. Volgens Guterres dreigt door de oorlog in Oekraïne een wereldwijde voedselcrisis doordat de graanexport uit de Zwarte Zee-havens is stilgevallen.

Nu het eerste graanschip is vertrokken, wil het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties dan ook 30.000 ton Oekraïens graan kopen en vervoeren met een gecharterd schip van de VN. Dat heeft de woordvoerder van Guterres medegedeeld in een persbericht. Guterres "verwelkomt" het eerste vertrek, en hoopt dat de graanexport voor meer stabiliteit en voedselzekerheid zal zorgen, aldus de woordvoerder. 

Het gezamenlijke coördinatiecentrum in Istanbul legt volgens de Turken de laatste hand aan de exportroutes. Even was er de vrees voor zeemijnen, maar inspecties toonden aan dat een veilige export mogelijk was. Een Britse verzekeraar toonde zich bereid de schepen die aangemeerd liggen in Oekraïne te verzekeren. 

De Turkse president Erdogan bemiddelde over de graanexport
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Graanuitvoer opsteker voor Oekraïne, Turkije... en Afrika

De hervatting van de graanexport uit Oekraïne is een "opluchting voor de wereld", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. "De dag van opluchting voor de wereld, vooral voor onze vrienden in het Midden-Oosten, Azië en Afrika, nu het eerste Oekraïense graan Odessa verlaat na maanden van Russische blokkade. Oekraïne is altijd een betrouwbare partner geweest en zal dat ook blijven als Rusland zijn deel van de overeenkomst nakomt", zei hij. 

Het graan uit Oekraïne is namelijk vooral voor de Afrikaanse en de Aziatische markt bestemd. Voor landen in het Midden-Oosten zoals Egypte of Tunesië is graan erg belangrijk omdat de bevolking er zeer veel brood eet. 

De Oekraïense president Zelenski verwacht wel dat de uitvoer van graan minder zal zijn dan voor de oorlog. Volgens Zelenski is de opbrengst van graan dit jaar gehalveerd. Door goeie oogsten in Australië en de VS is de wereldwijde graanprijs wel vrij stabiel gebleven.

Het is afwachten hoe vlot de uitvoer van graan en mogelijk andere bulkproducten zal verlopen de komende weken. Zo is Oekraïne een zeer grote producent van meststoffen, die naar Europa worden uitgevoerd. 

Vanmorgen lag het schip nog in de haven Odessa
Een bord op het strand van Odessa waarschuwt voor mogelijke mijnen.

Meest gelezen