8 op de 10 gecontroleerde tattooshops zijn niet volledig in orde

Bij 8 op de 10 tattooshops die controle kregen tussen 2019 en 2021, zijn overtredingen van de regels vastgesteld. Dat schrijft het Nieuwsblad. De tatoeëerders zijn bijvoorbeeld niet geregistreerd of er worden fouten gemaakt tegen de hygiëneregels. Volgens Kamerlid Els van Hoof (CD&V), die de cijfers opvroeg bij Volksgezondheid, is er nood aan meer controles en duidelijke richtlijnen.

Tatoeages zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. En dus stijgt ook het aantal tattooshops: van 266 erkende tatoeëerders in 2012 naar 1.995 nu tien jaar later.

Maar lang niet overal worden alle regels op de voet gevolgd. Bij 8 op de 10 controles worden overtredingen vastgesteld, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het gaat om een beperkt aantal van 128 gecontroleerde tattooshops, waarvan er 103 niet helemaal in orde waren.

Aan een tattoo zijn risico's verbonden, men moet kennis van zaken hebben

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof

In 23 procent van de gevallen ging het om inbreuken tegen de registratieregels. "Geen registratie betekent dat men niet kan nagaan of de opleiding afdoende gevolgd is. En die opleiding is echt wel noodzakelijk om de hygiëneregels te kennen, de sterilisatievoorschriften, eerste hulp als er iets misgaat,... Aan een tattoo zijn risico's verbonden. Men kan infecties ontwikkelen. Men moet toch kennis van zaken hebben", zegt Kamerlid Els Van Hoof.

19 procent van de overtredingen zijn toe te schrijven aan het niet correct afficheren van de gezondheidsrisico's voor klanten. In 11 procent van de gevallen ontbrak het document dat klanten moeten ondertekenen over de risico's. En eveneens in 11 procent van de gevallen ging het om inbreuken tegen de hygiëneregels, bijvoorbeeld werken met inkt of naalden die over datum zijn.

"Het is noodzakelijk dat de minister in overleg gaat met de sector, dat het aantal controles wordt opgedreven en dat er bij de controles ook een proces-verbaal kan worden opgesteld, wat nu niet het geval is", zegt Van Hoof. 

Overleg over nieuwe regels

De sector zelf nuanceert de cijfers. Volgens hen zijn de regels (die dateren uit 2005) achterhaald en niet bekend bij veel tatoeëerders. "Het document dat klanten moeten ondertekenen, wordt bijvoorbeeld ook niet voorzien door de overheid", zegt Wim De Muylder van de beroepsvereniging Belgian Bond of Tattooists. "Maar er is momenteel overleg aan de gang en dat loopt heel goed."

Meest gelezen