Alleen Europeanen kunnen melk verdragen: hoe kan dat?
“Melk is goed voor elk”, was ooit de reclameleus. Het is een slogan die lang niet voor iedereen opgaat. De meeste mensen kunnen melk niet verdragen. Overal in de wereld krijgen ze er buikkrampen van of krijgen ze last van diarree. Alleen de melkminnende Europeaan lijkt de uitzondering op de regel te zijn. Hoe kan dat?
Tienduizend jaar geleden bestond dat onderscheid nog niet tussen de volwassen groepen. Alleen baby’s konden toen melk drinken zonder lichamelijk ongemak. Zij beschikken over een enzym waarmee ze de suikers in melk, de lactose, kunnen afbreken. Zodra ze de zoogfase voorbij zijn, loopt de productie van dit enzym sterk terug en worden ze lactose-intolerant.
Een tekort aan vitamine D
Ergens in die tienduizend jaar hebben Europeanen, en in iets mindere mate inwoners van het Midden-Oosten en Afrika, de erfelijke eigenschap verworven om de melksuikers te verteren. Daar moeten ze volgens de evolutietheorie baat bij hebben gehad. Een gangbare verklaring zoekt dat voordeel in het feit dat mensen in Noord-Europa vaak een tekort aan vitamine D hadden, doordat de zon er minder scheen. Vitamine D helpt bij de opname van calcium voor sterke botten. De kalkrijke melk compenseert dat vitaminetekort. Ook andere verklaringen gaan ervan uit dat de voedingswaarde van melk de drijvende kracht achter de genetische verandering is geweest.
Vitamine D helpt bij de opname van calcium voor sterke botten. De kalkrijke melk zou dat vitaminetekort compenseren.
“Dat kan niet waar zijn”, schreven Britse wetenschappers vorige week in het vakblad ‘Nature’. De mutatie die het mensen mogelijk maakte om lactose af te breken, gaat al meer dan zesduizend jaar rond. Maar het blijft duizenden jaren een zeldzaamheid. Rond 1000 voor Christus heeft in korte tijd bijna iedereen de mutatie.
“In al die jaren werd in Europa melk gedronken”, zei eerste onderzoeker Mark Thomas, hoogleraar evolutionaire genetica aan het University College in Londen, tijdens een persconferentie. “Als de consumptie van melk de motor achter deze verandering was geweest, hadden we dat in de verspreiding van deze genetische verandering moeten zien. Niet dus. Er moet een andere factor zijn geweest die deze mutatie voordeel heeft geboden.”
Potscherven met melkresten
Eigenlijk vermoedde hij dat al jaren. “Kijk naar de Chinezen”, zei hij. Ondanks hun lactose-intolerantie is de consumptie van melk er de afgelopen decennia enorm toegenomen. De lichamelijke ongemakken houden hen kennelijk niet tegen. Thomas: “Voor de meesten zijn die ongemakken niet zo groot. Dat zal voor de Europeanen in de oudheid niet anders zijn geweest.”
Om hun idee te staven, bestudeerden ze, met de hulp van Europese archeologen, duizenden potscherven uit de oudheid op de aanwezigheid van melkresten. Die scherven waren verspreid over het continent gevonden en waren tot tienduizend jaar oud. Ook bekeken ze het DNA van 1700 prehistorische Europeanen en Aziaten. Verder speurden ze in een databank of lactose-intolerante Britten minder melk dronken dan hun melkverdragende landgenoten. Conclusie: Europeanen drinken al 9000 jaar melk, eigenlijk vanaf het moment dat ze boeren werden. Lange tijd hadden de meesten van hen niet het enzym om melksuikers af te breken. Al weerhoudt mensen dat er niet van om melk te drinken.
Archeologisch archief
Er moet iets zijn gebeurd waardoor de mutatie een beslissend zetje heeft gekregen. “Ons idee was: in tijden van voorspoed is het ongemak van diarree niet erg”, aldus Thomas. “Maar bij tegenspoed kan het net het verschil maken tussen leven en dood. Een hongersnood of een besmettelijke ziekte kan je er dan niet meer bij hebben. Waardoor de mensen met het nieuwe gen overleven.” Het archeologisch archief gaf hen gelijk. Daaraan konden ze zien wanneer een bevolkingsgroep was uitgedund – door honger of ziekte – en dat bleek een perfecte voorspeller voor de opmars van lactose-tolerantie.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
Een feestdag geeft recht op een betaalde vakantiedag, maar toch ligt het land niet plat: je kan nog steeds medische hulp krijgen, de politie staat paraat en ook op restaurant of café gaan behoort tot de mogelijkheden. Niet iedereen legt het werk dus neer. Mag jouw baas vragen om op een feestdag te werken, of kan hij/zij je daar zelfs toe verplichten? En krijg je dan een bijkomende financiële tegemoetkoming? Jobat.be zet je rechten en plichten op een rij nu mei - de maand met de meeste feestdagen - voor de deur staat. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”