Bezoekje aan hoogste boom ter wereld? Dan riskeer je 5.000 euro boete of zes maanden cel

De Amerikaanse staat Californië neemt forse maatregelen om "Hyperion" te beschermen. Met zijn 115 meter is die hoogste boom ter wereld al langer een attractie voor wandelaars, maar de overheid wil nu een einde maken aan de overlast die zij veroorzaken. Wie er toch nog naartoe wil wandelen voor een selfie, riskeert daar een prijs van 5.000 euro of zes maanden cel voor te moeten betalen. 

Hyperion torent uit boven een afgelegen deel van het Redwood National Park in de Amerikaanse staat Californië. Hoewel de in 2006 ontdekte boom erg moeilijk toegankelijk is, maken toch nog veel mensen de avontuurlijke trip. Met als gevolg dat delen van de habitat zwaar beschadigd zijn. 

"De bezoekers beschadigen mogelijk ook het wortelstelsel van de boom", zegt de National Park Service. "Bovendien vonden we er veel afval, waaronder wc-papier, achtergelaten door bezoekers die het gebied als hun toilet beschouwen." 

De maatregelen komen er niet alleen om de natuur zelf te beschermen, ze moeten ook vermijden dat bezoekers zichzelf in de problemen brengen. De wandeling naar de boom wordt omschreven als "gevaarlijk", daarbovenop is er in het gebied geen  ontvangst voor mobiele telefoons, wat een eventuele reddingsactie nog moeilijker zou maken.

Bosbranden

Niet alleen mensen vormen een bedreiging voor de bomen, ook door bosbranden lopen ze een risico. Enkele dagen geleden werd het Redwood National Park heropend, nadat het gevaar op een grote bosbrand was geweken. 

Vorig jaar nog werd de "General Sherman" in allerijl beschermd tegen de naderende vlammen.  Die boom is volgens verantwoordelijken van het nationale park de grootste boom ter wereld - althans toch in volume. Niet alleen is hij 84 meter hoog, hij heeft aan de basis ook een omtrek van ruim dertig meter. 

AFP or licensors

Meest gelezen