Russische troepen bewaken de kerncentrale van Zaporizja, die sinds maart door de Russen wordt bezet en van waar ze doelwitten bestoken zonder gevaar op een tegenaanval. Die zou immers een reactor of nucleair afval kunnen raken, wat tot een kernramp zou leiden. Foto genomen op 1 mei dit jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Russische troepen bewaken de kerncentrale van Zaporizja, die sinds maart door de Russen wordt bezet en van waar ze doelwitten bestoken zonder gevaar op een tegenaanval. Die zou immers een reactor of nucleair afval kunnen raken, wat tot een kernramp zou leiden. Foto genomen op 1 mei dit jaar. © ANP / EPA

Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentrale als schild

De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt een obstakel bij het geplande Oekraïense tegenoffensief. Oekraïense strijdkrachten kunnen de Russische bombardementen niet beantwoorden uit schrik de reactoren te treffen. Mocht een van de zes reactoren worden geraakt met een krachtig wapen, dan bestaat het risico van een meltdown of explosie die straling kan verspreiden over Oekraïne en ver daarbuiten. Dat gebeurde eerder in Tsjernobyl.