Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Trump-aanhanger die Capitool bestormde krijgt 7 jaar cel

Een Amerikaanse rechtbank heeft de extreemrechtse Trump-aanhanger Guy Reffitt (49) veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden cel voor zijn deelname aan de bestorming van het Capitool, begin vorig jaar. De rechtbank sprak hiermee de voorlopig zwaarste straf uit naar aanleiding van de aanval van een paar duizend relschoppers op het Amerikaanse parlementsgebouw. Volgens de aanklagers had Reffitt bij de bestorming een pistool bij.

Op de dag van de bestorming (6 januari 2021) leidde Reffitt de eerste groep die het Congres binnenviel. Hij hielp onder meer door de politielinies te breken. Behalve een pistool had de man ook een kogelvrij vest, een helm en plastic handboeien bij.

Hij trok zich terug nadat hij een irriterend gas over zich had gekregen. Vele anderen zaaiden intussen geweld en chaos binnen in het Capitool. "Ik ben niet binnengegaan, maar ik heb geholpen het vuur aan te wakkeren", schepte Reffitt achteraf op in een video. De aanklagers hadden, met videobeelden van de bestorming, getoond hoe Reffitt de menigte toesprak vanop de voorposten, en kwalificeerden hem als een "leider".

Reffitt werd in maart al schuldig bevonden aan vijf misdrijven, tijdens het eerste proces over de bestorming. Nu krijgt hij zeven jaar cel voor zijn aandeel in de bestorming. De rechter ging niet in op een vraag van de aanklager om Reffitt ook een straf op te leggen voor terrorisme.

Wat de aanklagers betreft moest Reffitt voor vijftien jaar de gevangenis in, maar zijn advocaten beklemtoonden dat hij het parlementsgebouw niet binnengegaan was en geen geweld gepleegd had.

2021 Getty Images

Bij zijn terugkeer in Wylie, nabij de Texaanse stad Dallas, bedreigde hij zijn twee kinderen om te verhinderen dat ze hun vader zouden aangeven. "Verraders worden gedood", zei hij in een gesprek dat zijn 19-jarige zoon Jackson opnam en aan de FBI bezorgde.

Al meer dan 850 mensen werden opgepakt voor de bestorming van het Capitool, van wie er 330 schuldig hebben gepleit. Slechts een tiental van hen werden al berecht. De zwaarste celstraf lag op vijf jaar en drie maanden, maar is nu dus overtroffen.

Tegelijk met dit gerechtelijke luik probeert een commissie in het Huis van Afgevaardigden duidelijkheid te krijgen over de rol van oud-president Donald Trump in het geweld. Hun rapport wordt verwacht voor de tussentijdse verkiezingen van dit najaar.

Meest gelezen