De kerncentrale in Zaporizja, de grootste van Europa
AFP or licensors

Russische troepen gebruiken grootste kerncentrale van Europa in Oekraïne als "nucleair schild" 

In de Oekraïense stad Zaporozje wordt een kerncentrale door Russische troepen gebruikt als een nieuwe uitvalsbasis voor aanvallen op verschillende Oekraïense doelwitten. Het gaat om de grootste nucleaire centrale van Europa. De Russen gebruiken de kernreactoren van de faciliteit nu als "nucleair schild" omdat Oekraïense troepen uit vrees voor een stralingslek de faciliteit niet durven te bombarderen.

Russische troepen hebben de kerncentrale van Zaporozje de afgelopen weken omgebouwd tot de nieuwe uitvalsbasis voor verschillende aanvallen op Oekraïense doelwitten. De faciliteit op de oostelijke oever van de Dnjepr rivier is met haar zes reactoren meteen ook de grootste van Europa. Vooral de Oekraïense stad Nikopol, die aan de westelijke oever van de Dnjepr ligt, krijgt het hard te verduren onder de Russische aanvallen.

Bombardementen of bestraling?

Russische troepen veroverden de kerncentrale al in maart dit jaar, maar het afvuren van raketten startte pas halverwege juli. Sindsdien leven de inwoners van de stad Nikopol en andere omliggende steden in onzekerheid. De voortdurende dreiging van raketinslagen en de vrees dat straling zou vrijkomen door een lek dwingt veel inwoners de stad te ontvluchten. De inwoners die er wel blijven, voelen zich erg onveilig.

We zijn net veroordeelde gevangenen die gewoon stil moeten staan en beschoten mogen worden

Halyna Hrashchenkova - inwoner van Nikopol

De Russische bezetting van de kerncentrale wekt heel wat frustratie op bij de Oekraïense strijdkrachten. Zo kunnen ze de pas geleverde Amerikaanse raketsystemen niet gebruiken om de Russen uit de fabriek te verdrijven. Ook enkele lokale politici reageren ongerust op de situatie. "Ze verbergen zich waar ze niet geraakt kunnen worden", vertelt Oleksandr Sajoek, de burgemeester van Nikopol aan The New York Times. "Waarom zouden ze anders in de faciliteit blijven? Een kerncentrale gebruiken als een schild is erg gevaarlijk."

"Hoogst onverantwoordelijk"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemt de acties van de Russen in de buurt van de kerncentrale "hoogst onverantwoordelijk". Hij beschuldigt Moskou daarmee de kerncentrale te gebruiken als een "nucleair schild". Ook in maart werd Rusland al beschuldigd van bombardementen die gevaarlijk dicht kwamen bij de nucleaire kernreactoren van Zaporozje. 

Bekijk hieronder de reactie van Blinken aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York:

Videospeler inladen...

Washington is "erg bezorgd" dat Rusland de kerncentrale nu als een militaire basis gebruikt. "Natuurlijk kunnen en willen de Oekraïeners niet terugschieten, want een verschrikkelijk ongeluk zou kunnen gebeuren", zei Blinken. 

De acties van onze troepen brengen op geen enkele manier de nucleaire veiligheid in gevaar

Russische delegatie op de bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York

De Russische delegatie in New York verwierp de beschuldigingen van de Amerikaanse Buitenlandminister. "We hebben herhaaldelijk benadrukt dat de acties van onze troepen op geen enkele manier de nucleaire veiligheid in gevaar brengen", benadrukten de Russische VN-gezanten. De bezetting van de kerncentrale door de Russische troepen zou moeten voorkomen "dat Oekraïense nationalisten en huurlingen misbruik zouden maken van de huidige situatie om Rusland nucleair te provoceren". 

AFP or licensors

Meest gelezen