Kolder in de kiescampagne: twee Eric’s claimen steun van Trump, nadat ex-president zijn stemvoorkeur geeft aan “ERIC”

“Ik ondersteun ERIC!” Met die woorden heeft Donald Trump aan de vooravond van de Republikeinse voorverkiezingen voor de Senaat in de staat Missouri een langverwachte keuze gemaakt over welke kandidaat zijn voorkeur zou wegdragen. Alleen … in de race doen er maar liefst drie Erics een gooi naar de nominatie van hun partij. Twee van hen beweren nu de enige echte Trump-kandidaat te zijn.

joro
Bron: NBC, Washington Post

Ondanks de schade die de voormalige president lijkt op te lopen door de hoorzittingen in het Congres over zijn rol bij de bestorming van het Capitool, blijft Donald Trump veruit de figuur met de meeste invloed binnen de Republikeinse partij.

In dit verkiezingsjaar staan de kandidaten, zowel voor congresverkiezingen als voor lagere niveaus, dan ook in de rij om de zegen en de steun van Trump te krijgen, in de hoop dat hun campagne daardoor een boost zal krijgen. In eerdere voorverkiezingen dit jaar haalde echter lang niet altijd de Trumpkandidaat het, maar toch lijken vele Republikeinen een ‘Trump endorsement’ als een trofee te beschouwen.

Dat was ook het geval in Missouri, waar later dinsdag een voorverkiezing plaatsvindt voor een vrijgekomen zitje in de Senaat. De twee grote rivalen in de race Eric Greitens en Eric Schmitt hengelden al een tijdje naar de steun van Trump, maar die laatste had zijn stemvoorkeur al die tijd voor zich gehouden. Maandag bouwde Trump de spanning op door op zijn sociaal medium Truth Social aan te kondigen dat hij zijn stemvoorkeur later die dag zou uitspreken.

Er volgde een statement van Trump waarin stond: “Ik vertrouw erop dat de fantastische mensen van Missouri een juiste keuze zullen maken, net zoals ze deden toen ze mij in 2016 en 2020 een enorme overwinning bezorgden. Daarom ben ik trots dat ik kan aankondigen dat ERIC mijn volledige en totale steun krijgt!” Met dat statement leek Trump bijgevolg nog meer verwarring te zaaien, aangezien er naast de twee voornaamste kandidaten, met Eric McElroy nog een derde Eric in de race is.

Gevraagd naar verduidelijking aan kreeg zender NBC van de entourage van Trump als antwoord: “De keuze voor de kandidaat spreekt voor zichzelf.” Maar voor zowel Eric Greitens als Eric Schmitt was het duidelijk wie Trump werkelijk bedoelde. Zowel Greitens als Schmitt pronken op sociale media met de zogezegde steun die ze van de voormalige president kregen. Tegenover zijn supporters beweerde Schmitt dat Trump hem zelf opbelde om het goede nieuws te melden.

(lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schandalen

Wedt Trump strategisch op twee paarden om er zeker van te kunnen zijn dat hij nadien kan pronken dat zijn kandidaat het gehaald heeft? Of heeft hij wel degelijk een favoriete kandidaat, maar zijn er factoren die hem tegenhouden om die voorkeur uit te spreken? Beide opties zijn aannemelijk. De partijleiding en de Republikeinen in de Senaat zijn alvast blij dat Trump niet openlijk Eric Greitens ondersteunde. Greitens was tussen 2017 en 2018 gouverneur van Missouri, maar moest aftreden door aanslepende schandalen rond onder meer huiselijk geweld. Greitens voert dan ook campagne als kandidaat die buiten het systeem staat en net als Trump “het moeras wil droogleggen”.

Eric Schmitt is de huidige procureur-generaal van Missouri en ligt veel beter bij de partijtop, alleen al omdat hij minder schandalen met zich meesleurt en daardoor meer kans maakt om in november de Senaatszetel binnen te halen ten koste van de Democratische tegenkandidaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER