Het politiekantoor aan de handelstraat. © PDR

Honderd Turkse arbeiders van Borealis-werf komen samen aan politiekantoor om werkomstandigheden aan te klagen

Zo’n honderd Turkse arbeiders zijn dinsdag samengekomen aan het politiekantoor in de Handelstraat. Ze wilden hun grieven over de werkomstandigheden op de Borealis-werf kenbaar maken.

jtp

De groep van zo’n honderd arbeiders verzamelde rond 14 uur aan het kantoor. “We willen geen slachtoffer zijn of een dader aanduiden, maar vragen om te luisteren naar ons verhaal”, smeekten ze aan de politie. De groep wilde klacht indienen tegen de onmenselijke werkomstandigheden en valse beloftes die aannemer Irem hen heeft gedaan. “Het enige wat we vragen, is een eerlijke vergoeding voor ons werk.”

De bemiddelingsteams van de Antwerpse politie stonden hen te woord. “Iedereen is geïdentificeerd en in samenspraak met het parket is iemand die het voortouw nam gehoord in een verhoor”, aldus woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Via hem zijn de grieven gedeeld en genoteerd. We maken die info over aan het arbeidsauditoraat die de zich over het dossier buigt.”

Het ongeziene geval van moderne slavernij in de Antwerpse haven kwam eind juli aan het licht. Een groep van 55 Bengalese en Filipijnse arbeiders bleken economisch te worden uitgebuit op een werf van chemiebedrijf Borealis. De slachtoffers werden geronseld door het Italiaanse Irem, een onderaanneming van Borealis.

De zaak lijkt ook internationale proporties aan te nemen: op basis van de verschillende getuigenissen die Gazet van Antwerpen verzamelde, wordt steeds duidelijker dat de slachtoffers werden uitgebuit door een internationaal netwerk gelinkt aan Irem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer