Politie waarschuwt inwoners na meerdere aangiftes: “Bank zal nooit tot bij je thuis komen en vragen om in te loggen”

Diksmuide/Koekelare/Houthulst/Kortemark -

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting waarbij een valse bankmedewerker tot bij mensen thuis komt, zogezegd om een verdachte transactie tegen te houden. In werkelijkheid wordt zo de code ontfutseld, de bankkaart meegenomen en geld afgehaald. Er zijn al diverse aangiftes.

Jelle Houwen

De politie wil bewoners waarschuwen nadat meerdere aangiftes binnenliepen in politiezone Polder (Diksmuide/Koekelare/Houthulst/Kortemark). De werkwijze van de fraudeurs is telkens dezelfde. “De slachtoffers worden telefonisch gecontacteerd door een persoon die zich uitgeeft als een medewerker van hun bank”, meldt de politie. “Die meldt dat hij een verdachte transactie heeft opgemerkt op de rekening van het slachtoffer en dat een ‘collega-bankbediende’ onderweg is naar het slachtoffer om die verdachte transactie tegen te houden.”

Wat later belt de ‘collega-bankbediende’ aan bij het slachtoffer en samen loggen zij in op de homebanking van het slachtoffer. Hierbij wordt het slachtoffer gevraagd om zijn persoonlijke pincode in te geven in aanwezigheid van de zogenaamde bankbediende. Eenmaal die weet heeft van de pincode, wordt gevraagd om de bankkaart af te geven aan de ‘bankbediende’ en verlaat die de woning. Korte tijd later wordt geld afgehaald en worden ook diverse betalingen gedaan met de meegenomen bankkaart.

Bij politiezone Polder werd een onderzoek gestart inzake deze feiten. “Indien u wordt gecontacteerd met een gelijkaardige melding, gelieve steeds uw lokale politie te verwittigen. Bij contact met uw bank zal die u nooit vragen om in te loggen op uw homebanking en om uw persoonlijke code aan hen mee te delen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen