Begonia's op het veld van kweker Johan Aelterman in Destelbergen
Radio 2

Hitte kan een spelbreker zijn voor Brussels bloementapijt, zegt begoniakweker uit Destelbergen

Begoniakweker Johan Aelterman uit Destelbergen waarschuwt voor de gevolgen van de hitte op het bloementapijt van Brussel. Bij tropische temperaturen boven de 30 graden verschroeien de bloemen op het veld en kunnen ze niet meer gebruikt worden voor het bloementapijt. Vooral bepaalde kleuren zijn gevoelig voor de hitte. Omdat begonia's elke week nieuwe bloemen aanmaken, is volgende week cruciaal.

Van 12 tot 15 augustus verandert de Grote Markt in Brussel in een gigantisch bloementapijt waarvoor tussen 700.000 en 1.000.000 begonia's en dahlia's gebruikt worden.  Ongeveer 100.000 van de begonia's die gebruikt zullen worden, komen van de velden van kweker Johan Aelterman in Destelbergen. Die waarschuwt nu voor de hitte. Niet zozeer de hittedagen van deze week zijn van belang, vooral volgende week mag het niet tropisch warm worden. 

Begonia's maken constant nieuwe bloemen aan

Begoniaplanten maken constant nieuwe bloemen aan. De bloemen die nu al op de planten staan en zouden verschroeien door de hitte betekenen nog geen ramp voor het bloementapijt. Maar als er ook volgende week zeer warme dagen komen, dan kan dat wel zijn invloed hebben op het tapijt. Er zouden dan minder bloemen kunnen geoogst worden, en vooral bepaalde tinten zouden niet of minder kunnen gebruikt worden. 

Op het laatste moment schuiven met kleuren

Kweker Johan Aelterman: "Als de temperatuur boven de 30 graden stijgt, dan verschroeien de bloemen. Bepaalde variëteiten zijn gevoeliger dan andere voor de hitte waardoor we sommige kleuren minder zullen kunnen gebruiken.  Witte en scharlaken (soort rood, nvdr.) begonia's kunnen minder goed tegen de hitte dan gele of roze bijvoorbeeld." 

Het gevolg is dat het kleurenpatroon van het bloementapijt nog kan veranderen. "Dan moeten we op het laatste moment nog schuiven met de kleuren. We hebben dat liever niet, maar het is nog gebeurd. Panikeren heeft geen zin, we zullen 100 procent ons best doen om de bloemen fris op de Grote Markt te krijgen."

BEKIJK - Kweker Johan Aelterman: "De begoniateelt staat onder druk"

Videospeler inladen...
Radio 2

Meest gelezen