radio 2

Jongeman van 24 maakt dodelijke val van schachtbok van mijn van Eisden

In Eisden is afgelopen nacht een jonge Maasmechelaar van de schachtbok van de mijn gevallen. Hij overleefde de val niet. De jongeman van 24 was tot helemaal boven aan de schachtbok geklommen.    

Een drama afgelopen nacht in Eisden, in Maasmechelen. Rond 0.30 uur werd aan de politie gemeld dat iemand van de schachtbok aan de voormalige mijn van Eisden gevallen was.  Enkele getuigen konden de val bevestigen, zo laat de politie weten.

De politie, brandweer en MUG kwamen ter plaatse. Maar de twintiger uit Maasmechelen overleefde de val niet. Zonechef Freddy Gevaert: "Twee getuigen hebben nog even voor de feiten met de man gesproken. Hij heeft dan de mijnschacht toch beklommen.  Op zeker ogenblik hebben zij een doffe plof gehoord en ze hebben dan de hulpdiensten verwittigd. Het klimteam van brandweer Bilzen heeft het slachtoffer van het dak van de schachtbok gehaald. Uit ons onderzoek blijkt dat hij hoogstwaarschijnlijk tot helemaal boven is geweest, tot in het kraaiennest zoals dat heet." De jongen zou 22 meter hoog gevallen zijn. De volledige mijnschacht is 46 meter hoog.

Het gaat volgens burgemeester Raf Terwingen (CD&V) mogelijk om een man die aan freerunning en urban climbing doet. "Het zou gaan om een freerunner, dus iemand die handig is in het beklimmen van gebouwen en daar ook acrobatische zaken wil tonen, en dan gevallen is." 

Schachtbok is 's avonds niet toegankelijk

Schachtbokken zijn in de Limburgse Mijnstreek een soort landmarks. Het zijn liftconstructies die gebruikt werden om mijnwerkers te vervoeren naar de ondergrond en kolen naar boven te halen. 

Deze schachtbok in Eisden ligt aan de toegangspoort Terhills van het Nationaal Park Hoge Kempen en doet dienst als uitkijktoren. Bezoekers kunnen een gedeelte van de toren beklimmen met trappen. Maar 's avonds is de schachtbok niet toegankelijk voor het publiek. Maar deze jonge man is afgelopen nacht toch hoger geklommen. De burgemeester hoopt dat jongeren in Maasmechelen wel hun gezond verstand gebruiken en dit soort zaken niet meer uithalen. 

Burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen over het ongeval op de schachtbok van de mijn van Eisden.

Meest gelezen