©  Shutterstock

Politie Tongeren overstelpt met doorgestuurde phishingberichten van burgers

Tongeren -

De politie Tongeren-Herstappe krijgt de laatste tijd veel telefoons en mails binnen van burgers die een phishingbericht willen melden. “Als je geen slachtoffer bent geworden, heeft het weinig zin om die malafide mails en sms’jes naar ons door te sturen”, zegt korpschef Geert Luypaert.

Olivier Simons

Hoewel regelmatig wordt gewaarschuwd voor de gevaren van phishing, blijft de vorm van online oplichting veel slachtoffers maken. “Een tijdje geleden kwamen er vooral vanuit de bankwereld malafide mails, nu gaat het om bedreigingen dat je account gehackt is en je moet betalen”, zegt Geert Luypaert, korpschef van de politie Tongeren-Herstappe.

“Recent werd een man in onze politiezone bijvoorbeeld zwaar opgelicht. Hij kreeg de melding dat zijn rekening zogezegd gehackt was, en de oplichters adviseerden hem om zijn geld over te zetten op een andere rekening. Zo raakte de man een aanzienlijk bedrag kwijt. We hebben wel nog een deel kunnen recupereren.”

“Mensen die geld kwijtraken, melden dat best zo snel mogelijk bij ons. Als we snel reageren, kunnen we inderdaad nog een deel van het bedrag recupereren. Maar de laatste tijd worden we overstelpt met telefoons en mails van mensen die geen slachtoffer zijn geworden, maar het phishingbericht wel willen doorgeven. Dat heeft weinig zin. Het beste is om die mails en sms’jes gewoon te negeren en er zeker niet op in te gaan.”

Wie een malafide mail krijgt, kan die ook doorsturen naar verdacht@safeonweb.be  siol

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer