Beyoncé past nummer "Energy" aan nadat zangeres Kelis haar van diefstal beschuldigd heeft

De Amerikaanse zangeres Beyoncé heeft een aangepaste versie van het nummer "Energy" online gezet. Beyoncé werd door haar collega Kelis beschuldigd van diefstal omdat ze haar geen toestemming vroeg om een fragmentje te gebruiken uit haar hit "Milkshake". Op verschillende streamingdiensten staat nu een versie van "Energy" zonder het bewuste fragment. 

Vorige vrijdag kwam het nieuwe langverwachte album van Beyoncé uit, "Renaissance". Op de dansplaat gebruikt de zangeres enorm veel samples en verwijzingen naar andere zwarte artiesten die haar hebben geïnspireerd. 

In het nummer "Energy" zingt Beyoncé aan het einde enkele "la la la's" op de melodie van "Milkshake" van zangeres Kelis en dat schoot bij die laatste in het verkeerde keelgat. Vooral omdat ze niet geraadpleegd werd en geen vermelding kreeg. Enkel de schrijvers en producers van het nummer, Pharrell Williams en Chad Hugo, werden door Beyoncé vermeld. In een reactie op Instagram had Kelis het over diefstal. 

Op YouTube staat nog de originele versie van "Energy" met de verwijzing naar Kelis:

"De totale onkunde van alle drie de betrokken partijen is verbazingwekkend", reageerde ze. "Beyoncé had me op zijn minst iets kunnen laten weten. We kennen elkaar, we hebben gemeenschappelijke vrienden, zo moeilijk is dat toch niet? Dat is gewoon fatsoenlijk."

De zangeres zei in eerdere interviews dat ze destijds door Pharrell Williams en Chad Hugo opgelicht geweest is. Ze zou een slechte deal gesloten hebben, waardoor ze de rechten op haar eerste twee albums niet bezit. 

"Ik weet dat er leugens verteld zijn", reageert ze nu. "Ik weet ook dat er dingen gestolen werden. Het gebeurt de hele tijd, maar zeker toen. Het gaat niet over ik die kwaad ben op Beyoncé. Pharrell weet beter. Dit is een rechtstreekse aanval op mij en hij doet dit de hele tijd. Daarom ben ik zo geërgerd, omdat het met opzet was."

Het lijkt er nu op dat Beyoncé gehoor gegeven heeft aan haar oproep. Op verschillende streamingsites, zoals Spotify, Tidal en Apple is de song "Energy" nu te horen zonder verwijzing naar "Milkshake". Pharrell Williams en Chad Hugo staan ook niet meer vermeld als co-auteurs.

Het is al het tweede nummer van haar nieuwe album dat Beyoncé aanpast na kritiek. Maandag liet ze weten dat ze het woord "spaz", wat spast betekent, zal weglaten uit het nummer "Heated". Dat woord is volgens voorvechters van mensen met een beperking denigrerend. 

Meest gelezen