Gurbet (39) eet al dertig jaar elke dag frieten: “Nu ik mijn eigen frituur heb, zelfs drie keer per dag”
GentJe kan verzot zijn op frietjes, maar Gurbet Cetinkaya (39) uit Mariakerke gaat nog een stapje verder. De Gentse eet al dertig jaar elke dag frietjes, letterlijk elke dag. Sinds de opening van haar eigen frituur – een kinderdroom – eet ze zelfs drie maal per dag frieten. Gezond lijkt het echter allesbehalve: “Iedere keer dat ik naar de dokter ga, zegt hij dat ik moet stoppen met mijn frietverslaving.”
Hoe en waar haar verslaving precies begonnen is, weet ze niet meer, maar sinds haar negen jaar heeft Gurbet al elke dag frieten gegeten. Meer zelfs: het is zo goed als het enige wat ze eet. “Ik ben altijd al een moeilijke eter geweest. Als kind maakte mijn mama altijd wat anders voor mij dan voor de rest van het gezin. Op een keer was dat frietjes, en vanaf dan wilde ik niets anders meer eten.”
Haar papa kookte nochtans heel lekker – een mengeling van de Turkse en Belgische keuken – maar Gurbet wilde enkel nog maar frietjes eten. “Ik at twee lepels van mijn papa zijn gerechten en dat was het. Mijn ouders waren bang dat ik zou verhongeren, dus ik kreeg altijd mijn zin: frietjes. Elke dag. Al dertig jaar lang. Toen ik mijn man Birol leerde kennen, geloofde hij me niet. Toen we trouwden en samen gingen wonen, kon hij zijn ogen niet geloven.”
Gurbet komt uit een gezin met zes kinderen, zij is de vierde in de rij. Geen enkele van haar broers of zussen deelt haar passie voor frietjes. Ook haar kinderen kregen de opvallende eetgewoonte niet mee. “Ik vreesde daar wel voor, dat ze mijn frietverslaving gingen overnemen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook elke dag frieten gegeten, aangevuld met voedingssupplementen wel. Maar ze zijn perfect gezond ter wereld gekomen en ze eten alles. Ik eet elke dag frieten, maar voor mijn kinderen kook ik normaal.”
Kieskeurig
Wat Gurbet doet als ze bij vrienden gaat eten? “Die weten dat”, glundert ze. “Ze zorgen er altijd voor dat er frietjes zijn voor mij. In restaurants waar mijn man en ik vaak gaan eten, weten ze dat ook. Om de twee jaar gaan we naar Turkije, mijn ouders zijn van daar en ik spreek de taal, maar daar zijn frietjes niet zo courant als hier. Terwijl mijn man beslist of hij vis of vlees wil eten, ga ik de menukaart af om te zien of ze frietjes hebben. Als ze enkel aardappelen heb, vraag ik aan de ober of ze die in dikke repen kunnen snijden en frituren. Is dat niet mogelijk, dan zoeken we verder.”
Hebben ze frieten maar enkel uit de diepvries? Dan gaat Gurbet ook passen. Zelfs als het om frieten gaat, is ze kieskeurig. “Het moeten verse frieten zijn”, zegt ze. “Met liefde gebakken en dik genoeg. Zodat ze krokant zijn aan de buitenkant en voldoende puree hebben vanbinnen. Op restaurant eet ik daar groentjes en vlees bij, maar anders eet ik frietjes met mayonaise, ketchup en stoofvleessaus. Zonder vlees of groenten, soms met brood want wij Turken doen brood bij alles, wat ook niet zo gezond is.
Kerngezond
Het woord is gevallen: gezond. Dertig jaar lang alleen maar frieten eten, dat kan niet goed zijn voor je lichaam. Gurbet haar familie zegt het genoeg tegen haar, maar zelf voelt ze zich kerngezond. “Ik heb energie te veel. Elke keer als ik naar de dokter ga, zegt die dat ik moet stoppen met elke dag frieten te eten. Een paar jaar geleden heeft mijn mama me zodanig bang gemaakt, dat ik naar Jan Palfijn ben gegaan voor een volledige controle. Wat bleek uit de resultaten? Ik ben perfect gezond.”
Hoe dat mogelijk is? Het is een raadsel. Gurbet doet niets van sport, maar is wel constant bezig. “Ik werk al meer dan twintig jaar in een schoenen- en handtassenwinkel in de Langemunt, Zeli, waar ik de hele dag rechtsta. Ik draag ook zorg voor mijn drie kinderen en onlangs hebben mijn man en ik ook een eigen frituur geopend, vlak naast de schoenenwinkel. Daar droomde ik al heel lang van.” Toch: probeer dit dieet niet zelf.
Volgens een onderzoek van de universiteit van Padua verdubbel je de kans op vroegtijdig sterven als je twee tot drie keer per week gefrituurde aardappelen eet. Frieten zijn een caloriebom en bevatten weinig voedingstoffen, de verzadigde vetten jagen je cholesterol de hoogte in en het is slecht voor je hart- en bloedvaten. Af en toe genieten van een goed pak friet kan door de beugel, maar overdrijven is gevaarlijk.
Als een kind in een snoepwinkel
Toch eet Gurbet sinds de opening van haar frituur tot drie keer per dag frietjes. Rond de middag, wanneer de schoenenwinkel sluit om 18 uur, en dan nog eens om 23 uur. Of hoe Gurbet een wandelend reclamebord is voor haar eigen frituur. “Hiervoor bakte ik mijn eigen frietjes thuis of ging ik naar de frituur. Elke frituur in Gent heb ik bezocht, dat ben ik zeker. Bij sommige was ik vaste klant, dus die missen me ongetwijfeld, maar ik kan niet genoeg krijgen van onze eigen frietjes. En van het terras achteraan de frituur, vlak aan het water.”
Of het een verslaving is? Niet helemaal. “Frieten smaken me nog elke dag, maar ik zou zonder kunnen. Het probleem is: ik weet niet wat ik in de plaats zou eten. Als ik fruit geef aan mijn kinderen, eet ik soms wel een banaan of een appel, maar frieten zijn altijd mijn hoofdgerecht. De rest vind ik gewoon niet lekker.”
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Vermiste Annie De Poortere na 30 jaar gevonden? Menselijke resten aangetroffen achter woning in Sint-Martens-Latem
Gent -
PREMIUM
Na zes moeilijke jaren nu ook positief nieuws voor financiën Stad Gent: “Stevige buffer opgebouwd”
“Missie volbracht.” Financiënschepen Rudy Coddens (Vooruit) is tevreden met het resultaat dat hij na zes moeilijke jaren kan voorleggen. De stad is niet failliet, zoals wel eens beweerd wordt. Meer nog, er is een behoorlijke reserve opgebouwd. Dat daarvoor de voorbije jaren stevig bespaard moest worden, herinnert iedereen zich nog. Maar is alles nu rozengeur en maneschijn?Gent -
PREMIUM
Na 70 jaar sluit bakkerij Baccaert-Bader: “De hele buurt ging naar Luc en Sonya, en niet alleen voor het brood”
De geur van frangipane, versgesmolten chocolade en heerlijke gele creme hangt nog een beetje in de winkel, maar na 70 jaar sluiten de deuren van bakkerij Bakkaert-Bader in Gentbrugge. De buurt nam uitbundig en emotioneel afscheid van Luc (65) en Sonya (58), want bij hen kon je niet alleen terecht voor brood. “De buurt kwam daar samen.” Bakker Luc deed hen overigens nog een belofte waar ze hem ongetwijfeld aan zullen houden.Gent -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
MIJN STAD. Het Gent van bassist Wim Bartholomeus (52): “Al die goeie restaurants... Niet moeilijk dat mijn weegschaal het niet meer trekt”
Gentenaar Wim Bartholomeus (52) leeft voor de muziek. Officieel is hij ere-advocaat, maar hij kiest resoluut voor een bestaan op de planken. Hij heeft het van geen vreemden, hij is de zoon van de levende legende Willy Bart, die in zijn gloriejaren het voormalige café Den Tartuffe tegenover het stadhuis platspeelde met zijn Café Chantant. Wim is daarnaast ook bassist bij Biezebaaze en The A-Ties, lijkt altijd goedgezind en zit vooral nooit om ‘wat aangebrande klap’ verlegen. “We gaan het niet over politiek hebben, maar de uitbreiding van het fietspadennet: dat hebben ze nu wel nekeer goed gedaan.” Dit is zijn Gent.Gent -
KIJK. Gigantische kledingbal rolt door Gent om aandacht te vragen voor eerlijke kleren
Gent
-
PREMIUM
Tobe (20), de allereerste Belg die met een frisbee z’n brood verdient: “Hier in Canada word ik op straat herkend”
Gent -
PREMIUM
Zeg niet meer Goûts et Couleurs, zeg Bar Terroir. “Onze zaak op de Groentenmarkt bekender maken bij Gentenaars”
Corona had hen bijna genekt, maar opgeven staat niet in hun woordenboek. Bert Stevens (42) en Caroline Van Laere (36) nemen vandaag, op hun vijfde verjaardag, een nieuwe start met hun mooie zaak op de Groentenmarkt. “We veranderen eigenlijk niks, alleen onze naam. Bij Bar Terroir voelen we ons allebei veel beter.”Gent -
PREMIUMvolleybal
Els Vandesteene pakt met VDK Gent Europees ticket en neemt in schoonheid afscheid: “Het is goed geweest”
VDK Gent - een traditieclub die jaar na jaar de ambities durft uitspreken dat zij meestrijden voor de prijzen - moest tijdens de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie afhaken en bereikte daardoor de Champions play-offs niet. Het team van afscheidnemend kapitein Divoux vond toch genoeg mentale kracht om te strijden voor dat ene CEV-ticket dat nog overbleef. Het enige entreebewijs voor Europees volleybal volgend jaar. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?