©  AFP

Duitse bondskanselier Olaf Scholz: “Gasturbine kan elk moment aan Rusland geleverd worden”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz acht Rusland verantwoordelijk voor de problemen met een gasturbine voor de pijpleiding Nord Stream 1. Dat heeft hij woensdag duidelijk gemaakt tijdens een bezoek aan turbinemaker Siemens Energy in Mülheim an der Ruhr. Moskou gebruikt de turbine als een “voorwendsel” om Europa onder druk te zetten met verminderde gasleveringen, zo klinkt het.

mtm
Bron: BELGA

De gasturbine is al enkele weken het voorwerp van een politiek-economisch dispuut. Het Russische energieconcern Gazprom had het ontbreken van die turbine aangehaald als reden voor het terugschroeven van de gasleveringen aan Europa via de pijplijn Nord Stream 1. Die turbine moest na een onderhoud in Canada weer naar Rusland worden gebracht, maar staat voorlopig opgeslagen in Mülheim an der Ruhr, in het westen van Duitsland. Gazprom heeft de verantwoordelijkheid daarvoor in de schoenen van Siemens Energy geschoven.  

Scholz stelt woensdag evenwel dat de turbine inzetbaar is en op elk moment aan Rusland geleverd kan worden. Er zijn geen belemmeringen aan Duitse kant, aldus Scholz. “Het is voor mij belangrijk om duidelijk te maken dat deze turbine klaar is voor actie”, zo klinkt het. “Er is niets dat het transport naar Rusland in de weg staat.”

“Er hoeft enkel iemand te zeggen dat hij de turbine wil hebben en dan is ze zeer snel daar”, zegt Scholz nog. “De turbine is er, ze kan geleverd worden.” 

Scholz wijst er ook op dat de turbine, die noodzakelijk is om voldoende druk op te bouwen om het gas door de leiding te pompen, in perfecte staat verkeert. Er zijn bovendien geen sancties die de levering ervan in de weg staan. Wegens de Russische oorlog in Oekraïne, moeten we ons er wel van bewust zijn “dat er altijd een of ander voorwendsel kan aangevoerd worden, waardoor iets niet meer functioneert”.

Kerncentrales

Scholz verklaarde woensdag ook nog dat het “zin kan hebben” om de levensduur van de laatste drie kerncentrales in Duitsland te verlengen.

Duitsland zou in principe tegen eind dit jaar stoppen met het gebruik van kernenergie. Maar de verminderde gasleveringen uit Rusland zetten die beslissing nu onder druk. De Duitse milieuminister Steffi Lemke (Die Grünen) had afgelopen weekend al de deur opengezet voor een levensduurverlenging van de grootste kerncentrale in Beieren, Isar 2, als uit een stresstest blijkt dat die noodzakelijk is voor de energiebevoorrading.

De drie nog actieve kerncentrales - in de staten Beieren, Nedersaksen en Baden-Württemberg - zijn momenteel goed voor 6 procent van de netto elektriciteitsproductie in Duitsland. De mogelijkheid om die drie kerncentrales open te houden is dus “slechts relevant voor een deel van de elektriciteitsproductie”, benadrukt Scholz woensdag. “Maar het kan wel zin hebben.”

De Duitse regering zal de komende weken een beslissing nemen op basis van een nieuw expertenrapport, waar momenteel nog aan gewerkt wordt. Zodra de resultaten van de stresstests bekend zijn, “zullen wij onze conclusies trekken”, zegt de bondskanselier in de marge van zijn bezoek aan de turbinemaker Siemens Energy in Mülheim an der Ruhr.

De huidige overweging om langer dan gepland vast te houden aan kernenergie, wordt door Scholz verdedigd met het argument dat de installatie van hernieuwbare energiebronnen niet overal even vlot verloopt.

“Het is erg verschillend van regio tot regio”, klinkt het. “Dat geldt vooral voor Beieren, dat maar langzaam vooruitgang heeft geboekt bij de uitbreiding van windenergie”, zo reageert de sociaaldemocratische bondskanselier, met een steek richting de conservatieve regering in de Zuid-Duitse deelstaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer