Ouders verzetten zich tegen verplichte sluiting van kinderopvang: “Waarom wordt er niet naar ons geluisterd? Wij hebben geen klachten”

Westmalle -

“Waarom worden wij als ouders niet gehoord? Onze kinderen zijn heel graag bij Maria. Wij hebben geen klachten.” De ouders van de 42 baby’s en peuters die opgevangen worden door kinderopvang Janneman in Westmalle blijven als één man achter Maria Van de Pol (66) staan. Na 26 jaar verliest het kinderdagverblijf zijn vergunning, niet na ernstige incidenten, maar na “herhaaldelijk vastgestelde tekorten”. Maria diende alvast een bezwaar in tegen het verlies van de erkenning. De ouders protesteren massaal bij het Agentschap Opgroeien en het departement Welzijn.

Kristin Matthyssen

De vergunning van kinderopvang Janneman in Westmalle werd definitief opgeheven, nadat de inspectie tekortkomingen had vastgesteld op verschillende procedures en verplichtingen om een kinderopvanginitiatief veilig en wettelijk open te houden, zo klinkt het in de mededeling van het Agentschap Opgroeien.

De initiatiefneemster van Janneman in de Rerum Novarumlaan kreeg volgens de woordvoerder al kansen om het op te lossen, maar tijdens een nieuwe inspectie werden opnieuw tekortkomingen vastgesteld. Zo zouden niet alle medewerkers over de juiste kwalificatie beschikken en mogen de kindjes nog met een knuffeltje slapen, wat wettelijk niet meer mag. Er zou ook zijn vastgesteld hoe een kindje op zijn buik lag. Een kindje dat tijdens het eten ingedommeld was in de relax, werd pas in zijn bedje gelegd toen de anderen hun papje opgegeten hadden, terwijl dat onmiddellijk had moeten gebeuren. De meeste opmerkingen gaan echter over administratieve zaken.

Maria Van De Pol heeft in 26 jaar nooit klachten gehad van ouders. © kma

“Op basis van het advies van de Zorginspectie en na verschillende gesprekken met de organisator werd deze beslissing genomen”, aldus woordvoerder Niels Heselmans van Opgroeien, die begrijpt dat het voor de organisator en de ouders geen evidente beslissing is.

Maria Van de Pol, die in 26 jaar kinderopvang geen enkele klacht kreeg van ouders, vond de beslissing op 1 augustus in haar brievenbus. De ouders van de 42 kindjes die in totaal worden opgevangen bij Janneman - de opvang heeft een vergunningsattest voor 25 kindjes maar in de praktijk zijn er altijd minder aanwezig - werden ook maandag verwittigd en reageren verbijsterd.

 ©  kma

Momenteel is Janneman dicht door vakantie. Op 16 augustus heropent de crèche normaal, maar vanaf 29 augustus wordt de vergunning opgeheven. Opgroeien verwijst de ouders naar het lokaal loket kinderopvang Voorkempen, waar de gemeente Malle sinds dit jaar bij aangesloten is. Maar de ouders die er al naar belden, krijgen weinig hoop. Alle kinderdagverblijven in Malle, Zoersel en Brecht zitten met lange wachtlijsten. Bij de meesten is er pas plaats vanaf 2024. Volgens waarnemend burgemeester Wouter Patho (N-VA) is er solidariteit en gaan kinderdagverblijven in Malle en buurgemeenten mee op zoek naar een vorm van (tijdelijke) “noodopvang”.

Zwarte vlag

Aan Janneman wappert nu de zwarte vlag. Een papa kwam een doos plaatsen waarin steunbetuigingen kunnen gestopt worden. Maria is een icoon in Malle op het vlak van kinderopvang. Ze deed vroeger nog voor- en naschoolse opvang voor scholen en werkt nu samen met een freelance-zelfstandige en nog een vliegende onthaalouder bij Janneman. Er zijn ook nog vrijwilligers. “Ik vind het nog altijd een privilege om met kleine kindjes te mogen werken, een zaligheid”, zegt Maria, die woensdag weer veel steun kreeg van ouders en buren. “Het is intens, maar ik doe het nog met volle goesting en wou tot en met 2024 verder gaan. Maar er is veel administratie tegenwoordig over procedures, kwaliteitshandboeken, evacuatieplannen, en daar heeft de zorginspectie opmerkingen over gemaakt. Ik moet toegeven dat ik het dagelijks werken en zorgen voor de kinderen altijd heb laten primeren op die administratieve verplichtingen, en dat ik daar al eens een achterstand in had. Ook over de diploma’s van medewerkers kwamen opmerkingen.”

 ©  kma

Werkpunten

Maria hoopt met haar bezwaar de beslissing tot sluiting op te kunnen schorten. “Ik ben bereid om te werken aan die tekortkomingen”, zegt ze. “En wij zijn bereid haar hierin te steunen”, zegt Joran Peeters, papa van Gust (9 maanden). “In maart is Maria zo eerlijk geweest ons te vertellen dat de Zorginspectie opmerkingen had gemaakt. We hebben toen met alle ouders mails gestuurd ter ondersteuning van Maria, maar nu beweert men dat wij als ouders eerder hadden moeten reageren. Dat hebben wij dus wel degelijk gedaan. Er wordt heel goed voor onze kindjes gezorgd. Dagelijks krijgen wij een mail over hun dag. Maria heeft trouwens na dat verslag van de Zorginspectie dit voorjaar al direct op de werkpunten geanticipeerd. Deze sanctie is buiten proportie.”

Volgens de ouders zou het Agentschap Opgroeien beter een begeleidingstraject voorzien, “waaraan wij als ouders allemaal willen meewerken. Maria zal altijd geredeneerd hebben dat ‘als ik goed voor de kindjes zorg, komt het wel in orde’. Het verbaast mij niks dat er geen crèches zijn, als je ziet hoe complex en ingewikkeld alles gemaakt wordt. Als wij als ouder aan al die regeltjes moeten voldoen, zouden we ook allemaal onze ‘vergunning’ verliezen.”

 ©  kma

“Op straat gezet zonder oplossing”

Veel ouderparen vrezen dat een van de twee hun job nu gaat moeten opzeggen, als ze geen oplossing hebben, en dat met de stijgende energieprijzen. “Onze kinderen worden op straat gezet, zonder een oplossing”, zegt Laura Van Elsacker, die haar zoontje Louie (1,5) altijd met een gerust hart achterlaat in Janneman. “26 jaar zonder klachten: dat zegt genoeg. Ik laat mijn zoontje ook liever bij ‘moekes’ met veel ervaring achter, dan naar een diploma te kijken.”

Silke, mama van Lewis (2,5), wijst erop dat ook het Agentschap Opgroeien zelf ook tekortkomingen heeft getoond na ernstige incidenten in crèches, maar zelf toch ook een tweede kans heeft gekregen. “Zelfs in hun communicatie en administratie maken ze fouten. Ik kreeg een lijst met crèches waartoe ik me kon richten, en Janneman stond er nog tussen, net als Pinkeltje, wat een buitenschoolse opvang is. Als ze een kinderdagverblijf zo’n zware sanctie opleggen, moeten ze voor zichzelf even streng zijn. Mijn zoontje begint al vanaf de bakker twee kilometer verder te zingen van “Maria Maria!’ als we naar Janneman rijden. Dit gaat over het geluk van onze kinderen, die in heel deze kwestie niet werden gehoord, net als wij ouders.”

 ©  kma

Sija Geys, mama van Aagje (6 maanden), diende al bezwaar in bij Opgroeien. Ook zij spreekt over een disproportionele sanctie. Elyne Van Doninck, mama van Vic (7 maanden), begrijpt niet hoe de mail van het agentschap Opgroeien wordt afgesloten met de boodschap “veel succes met uw zoektocht”. De ouders zijn er ook niet over te spreken dat ze de suggestie kregen om dan zélf het kinderdagverblijf over te nemen.

Sven De Clerck werd drie weken geleden papa van Donna. Zijn dochtertje zou normaal in november naar Janneman gaan. Hij is als kind zelf opgevangen door Maria. “Ik heb alleen maar goeie herinneringen aan haar. Als in het onderwijs door het lerarentekort praktijkleraars zonder de juiste kwalificatie maar met ervaring worden aangemoedigd om het lerarentekort op te vullen, waarom steunen ze in de kinderdagverblijven waar ook grote personeelstekorten zijn dan geen ervaren mensen zonder de juiste kwalificatie? Voor mij is ervaring minstens zo belangrijk als het juiste diploma.”

De ouders gaan bezwaar aantekenen en klacht indienen tegen de volgens hen disproportionele sanctie. ©  KMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen