“Waar kan ik Angela vinden”: codezin staat op affiches van grote festivals, maar vraag wordt amper gesteld

Themabeeld ©  Shutterstock

Wie deze zomer bepaalde festivals aandoet, zal mogelijk affiches zien waarop een ogenschijnlijk rare vraag staat: “Waar kan ik Angela vinden?” Ook in verschillende bars, nachtclubs, winkels in ons land zijn de posters al te vinden. Het is een codezin voor mensen die zich onveilig voelen. Voorlopig wordt de vraag echter amper gesteld.

Laurence Torck

“Ask for Angela is een campagne tegen seksuele intimidatie en aanranding die in 2016 in Engeland begonnen is om hulde te brengen aan een vrouw, Angela, die vermoord en mishandeld werd door haar man”, vertelt Laura Tilliet die samen met Pauline Lebutte ‘Ask For Angela Belgium’ oprichtte.

De campagne breidde zich vervolgens uit naar onder andere Frankrijk, Duitsland en Canada, soms met een andere naam: in de Verenigde Staten staat de campagne bijvoorbeeld bekend als de “Angela Shot”, waarbij je een fictief drankje kan bestellen om aan te geven dat je je onveilig voelt.

“Wij lanceerden in 2021 de campagne in België met affiches in bars, nachtclubs en winkels. Iedereen die het gevoel heeft in gevaar te zijn, kan met de code discreet om hulp vragen”, zegt Tilliet. Concreet kan je in een deelnemende nachtclub of bar aan het personeel vragen “waar Angela is”, die weet dan meteen dat je wordt lastiggevallen en hulp nodig hebt. Zo kan het personeel dan de nodige stappen nemen om de situatie weer veilig te maken. Dat kan door het slachtoffer apart te nemen achter de bar, een taxi te regelen of zelfs de politie te bellen.

(Lees verder onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tomorrowland

De affiches zijn dit jaar ook voor het eerst te zien op drie Belgische festivals: WECANDANCE, Reggaegeel en Tomorrowland. “We hadden de campagne al opgemerkt in het buitenland en omdat we met een zeer internationaal publiek zitten, wilden we dat ook oppikken”, zegt Debby Wilmsen, woordvoerster van Tomorrowland. De “Ask For Angela” affiche was de voorbije drie weekends zichtbaar in de app van het festival en in het krantje dat dagelijks aan de festivalgangers werd gegeven.

Maar van de 600.000 bezoekers heeft niemand om Angela gevraagd: “Het gebeurt wel dat iemand wordt aangeraakt, aangesproken of lastiggevallen, maar dat gedrag wordt al snel gecorrigeerd door personeel of andere festivalgangers, zonder dat iemand vraagt waar Angela is. Maar we vonden het wel belangrijk om mee te geven dat de optie er was, omdat je zo ook een sterk signaal geeft, namelijk dat zo’n gedrag niet oké is”.

Hoeveel mensen in ons land al gebruikmaakten van “Ask For Angela”, weten de initiatiefnemers zelf ook niet. “Maar we hebben wel al op Instagram feedback gekregen over mensen die er gebruik van hebben gemaakt en meteen de juiste hulp hebben gekregen. We hebben de code ook zelf getest en de medewerkers waren zeer behulpzaam en efficiënt”, zegt Laura Tilliet.

LEES OOK. Festival WECANDANCE helpt: voelt u zich bedreigd? Vraag aan de bar naar ‘Angela’ (+)

Lizzie baat Tram 3 uit in Antwerpen en heeft al zes maanden de affiche op de muur staan ©  Joris Herregods

Zichtbaar voor iedereen

Ook Lizzie Goedemé die café Tram 3 uitbaat in Antwerpen, heeft de affiche ophangen. Maar ook bij haar werd de vraag nog niet gesteld. “De affiche hangt hier een half jaar op en die zal ook blijven hangen of er nu naar Angela gevraagd wordt of niet, want het is gewoon belangrijk”, zegt ze.

“En er zijn wel al wat klanten die gemeld hebben dat ze lastiggevallen werden, dan neem ik die mee naar de keuken om even te kunnen bekomen en dan lossen we dat op. Het is al een paar keer gebeurd dat ik de muziek helemaal heb afgezet, zodat mensen heel duidelijk weten dat er een probleem is en we pas door kunnen feesten als dat probleem opgelost is”, zegt ze.

Dat de affiche in de gang hangt, waar iedereen het kan zien – dus ook wie zich misdraagt – is volgens Lizzie geen enkel probleem. “Diegenen die anderen lastigvallen zullen niet weten wie Angela is, omdat ze zich niet aangesproken voelen door de poster. Anderzijds denk ik dat hoe meer mensen het weten en herkennen, hoe beter dat is”, zegt ze.

Die mening deelt ook Ask For Angela Belgium. “De code is er zodat mensen hulp durven te vragen zonder dat ze zich hoeven te schamen of de situatie moeten uitleggen. Natuurlijk zullen sommigen directer zijn en zeggen dat ze zich niet veilig voelen, maar met de Angela-code weet het personeel meteen dat het moet helpen. De affiches in het zicht zetten, helpt het ook mensen op te voeden, gedragingen te veranderen. En als een agressor de code herkent, kan die meteen ook begrijpen dat die iemand aan het intimideren is en kan het gedrag meteen stoppen”, klinkt het bij Ask For Angela.