VN-topman Guterres: "Missie opgestart om te onderzoeken wat er gebeurd is met krijgsgevangenen in Olenivka"

Als het van VN-topman Antonio Guterres afhangt, komt er een internationale onderzoeksmissie naar de dodelijke aanval op Oekraïense krijgsgevangenen in door Rusland bezet gebied, in het oosten van Oekraïne. Guterres zegt dat hij zowel van Rusland als van Oekraïne de vraag heeft gekregen voor zo’n missie. “We hopen van beide kanten toegang te krijgen tot alle gegevens die nodig zijn om de waarheid te vinden over wat er is gebeurd.”

Olenivka, in het oosten van Oekraïne, is één van de schandvlekken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Vorige week zijn daar 53 Oekraïense krijgsgevangenen omgekomen toen het kamp waar ze gevangen zaten met raketten bestookt werd.

Wat zich er precies heeft afgespeeld, is nog steeds onduidelijk. Volgens een Oekraïense lezing zijn krijgsgevangenen in een barak gedreven waar vervolgens een bom tot ontploffing is gebracht. Daarbij kwamen een vijftigtal gedetineerden om het leven. Russen en pro-Russische rebellen zeggen dan weer dat Oekraïne het gebouw heeft gebombardeerd. (Dat wordt mogelijk voer voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.)

Geen strafonderzoek

Hoe het ook zij: de Verenigde Naties hebben nadien zowel van Rusland als van Oekraïne de vraag gekregen om te onderzoeken wat er nu precies is gebeurd. Dat bevestigt VN-topman Guterres. “In lijn met mijn eigen bevoegdheden heb ik beslist om een onderzoeksmissie op te starten, want ik heb niet de bevoegdheid om een strafonderzoek te voeren”, aldus de Portugees. 

Guterres zegt dat de krijtlijnen van deze onderzoeksmissie nu voorbereid worden, in samenspraak met Rusland en Oekraïne. “Tegelijkertijd zoeken we geschikte, onafhankelijke mensen voor deze missie en we hopen van beide kanten toegang te krijgen tot alle gegevens die nodig zijn om de waarheid te achterhalen over wat er is gebeurd.”

Meest gelezen