Reddingsbeeld/Reuters.

Franse zeiler overleeft 16 uur onder gekapseisde boot op een onstuimige zee dankzij luchtbel en wetsuit

De Spaanse kustwacht heeft in de Atlantische Oceaan een zeiler gered die 16 uur lang onder zijn omgeslagen boot lag. De Fransman bracht de nacht door in het ijskoude water, in een luchtbel onder zijn boot. De luchtbel maakte het mogelijk te ademen onder water.

De zeiler, een Fransman van 62, was zondag vertrokken vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon. Maandagavond zond hij een noodsignaal uit toen hij in de problemen raakte op zo'n 26 km ten noordwesten van de Sisargaseilanden. Drie helikopters en een reddingsboot vonden zijn boot, de Jeanne Solo Sailor, op zijn kop. Een duiker werd uit een helikopter gewincht om de situatie in te schatten en hoorde de zeiler zachtjes bonken op de binnenkant van de romp van de boot.

Maar de zee was onstuimig en de zon ging onder, waardoor de reddingsoperatie moest worden opgeschoven. Aan de boot werden enorme opzichtige drijfballonnen bevestigd om zeker te zijn dat de zeilboot toch niet zou zinken. Mede dankzij de luchtbel was de boot van 12 meter al die tijd  boven gebleven. De hulpdiensten spraken over "een redding die grensde aan het onmogelijke".

BEKIJK - de niet zo evidente reddingsactie:

Videospeler inladen...

In luchtbel tot zijn knieën onder water

Toch bleek het mogelijk: de volgende ochtend was de oceaan kalm genoeg om de man uit het water te halen. Daarvoor waren twee duikers nodig. De man droeg een wetsuit (sportkledij die beschermt tegen onderkoeling, red.). Hij bleek tot aan zijn knieën in het water te zitten. De duikers hielpen hem onder de boot door te zwemmen. 

Hij werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het gezien zijn hachelijke avontuur goed. "Elk gered leven is onze grootste beloning", tweetten de Spaanse hulpdiensten achteraf.

Meest gelezen