Radio 2

Bootje met vermoedelijk transmigranten aan boord gevonden na zoekactie

Een bootje met vermoedelijk transmigranten aan boord is deze ochtend gevonden na een zoekactie. De actie vond plaats in Franse wateren, dicht bij de kust van De Panne. De NH90 reddingshelikopter en verschillende schepen van de Belgische kustwacht hielpen zoeken naar een bootje met zes inzittenden aan boord. 

Deze ochtend vond een grote zoekactie plaats op zee. Een Italiaans oproepnummer belde de Belgische hulpdiensten. De oproeper meldde dat een bootje met zes mensen aan boord in de problemen was gekomen op zee in Franse wateren. De oproep deed vermoeden dat het om een bootje transmigranten gaat. 

De NH90 reddingshelikopter uit Koksijde en verschillende schepen van de Belgische Kustwacht hielpen mee aan de zoekactie. De Belgische politie en brandweer zochten op het strand, maar dat leverde niets op omdat er geen enkel visueel contact was. Ondertussen konden de hulpdiensten de zes inzittenden in veiligheid brengen. "We kregen de melding van de diensten ter plaatse dat alle opvarenden veilig en wel zijn en dat de situatie voor onze hulpdiensten afgelopen is", zegt schepen Wim Janssens van De Panne. 

BEKIJK - In De Panne werd alles in gereedheid gebracht om de transmigranten op te vangen:

Videospeler inladen...

Meerdere oproepen

Er is een vermoeden dat er deze nacht meerdere boten op zee gingen. "Op vraag van de Fransen zijn we daarna blijven bijstand leveren met de zoekactie", zegt Peter Van Camp van het MRCC in Oostende. "Onze reddingsboot Brandaris mocht terugkeren, maar zowel de NH90 als de patrouilleboot van de scheepvaarpolitie bleven in Franse wateren verder zoeken naar mogelijke andere boten". 

De afgelopen maanden proberen zeer regelmatig groepjes transmigranten met gammele bootjes het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. Ze vertrekken vanop Noord-Franse stranden of vanop de stranden aan onze Westkust, van De Panne tot Koksijde.

Meest gelezen