botenverhuur.be - archieffoto

Berlare laat parcours over Donkmeer doorgaan ondanks blauwalg: "Deelnemers zullen niet in het water vallen" 

Berlare laat de Waterfeesten doorgaan, ook nu er blauwalg in de vijver zit. De bacterie veroorzaakt gezondheidsklachten bij mensen die in contact komen met besmet water. Eén van de activiteiten tijdens de feesten is een parcours over het Donkmeer. "De deelnemers zullen niet in het water vallen", klinkt het bij de gemeente. De Vlaamse Milieumaatschappij vraagt het bestuur om de beslissing te herzien. 

Tijdens het eerste weekend van augustus worden in Berlare, aan het Donkmeer, traditioneel de Waterfeesten gevierd. Er zijn allerlei activiteiten rond en ook op het water. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) maakte eerder melding van de aanwezigheid van blauwalg in het water, dat is een bacterie die voor ernstige gezondheidsklachten kan zorgen bij mensen en dieren die in contact komen met besmet water. De gemeente en organisator maken zich sterk dat de geplande activiteiten toch kunnen doorgaan, ook een "ter land ter zee en in de lucht parcours" boven het water. 

Activiteiten bij het water zijn een zeer onverstandig idee, als het misloopt is de gemeente verantwoordelijk
Katrien Smet, Vlaamse Milieumaatschappij

"Het advies aan de burgemeester is heel erg duidelijk. Wateractiviteiten zijn geen goed idee. Als er mensen of dieren ziek worden, is de gemeente verantwoordelijk", zegt Katrien Smet van de VMM. "Wij volgen de aanbevelingen streng op en er zijn geen activiteiten op het water zoals anders", zegt burgemeester Katja Gabriëls. "De organisator van het parcours over het water zegt dat er aanpassingen zijn gebeurd zodanig dat het niet de bedoeling is dat mensen in het water belanden. Het is een trager parcours."

De deelnemers moeten deze keer ook droog blijven, anders worden ze gediskwalificeerd. De gemeente benadrukt dat er een absoluut zwemverbod is. "Wij kunnen nooit verhinderen dat mensen vrijwillig het water aanraken, ook niet buiten de Waterfeesten." Berlare voorziet ook in een duidelijke signalisatie rond de Donkvijver over de aanwezigheid van de blauwalg. 

Meest gelezen